Glas Javnosti

Ovi VITAMINI ne pomažu samo u podizanju IMUNITETA, već i da skinete VIŠAK KILOGRAMA

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Monstruozno ubistvo tročlane porodice Đokić i dalje intrigira javnost u Srbiji, a policija je napravila novi pomak u rasvetljavanju zločina.

Ako imate na umu cilj da smršate, moraćete da vodite računa o adekvatnom unosu hranljivih materija u vaš organizam, bilo da dolaze iz hrane ili vitamina i suplemenata. 
 
Možda ste već čuli da određeni vitamini i suplementi mogu pomoći pri gubitku težine.
 
Istina je da konzumacija hrane bogate hranljivim materijama je uvek najbolji izbor jer ne samo da unosite vitamine i minerale u hrani, već i dodatna jedinjenja koja mogu biti od koristi za zdravlje, kao što su dodatna vlakna i antioksidansi. Međutim, ako ne možete podmiriti dnevne potrebe samo ishranom, dodavanje dodatnih nutrijenata može pomoći.


 
Nekoliko njih mogu stvarno pomoći pri gubitku kilograma. Evo kako da pojačate zdravu ishranu kako biste dobili potrebne hranljive materije i pomogli organizmu da ostvari zadate ciljeve: 

Vitamin D 
Iako postoji povezanost između gojaznosti i niskog nivoa vitamina D, još uvek nije sprovedeno istraživanje koje bi pokazalo da će dodavanje vitamina D kao suplementa pomoći pri gubitku težine. Međutim, jedno istraživanje je pokazalo da je unos vitamina D uz pridržavanje plana ishrane za mršavljenje dovelo do povećanja gubitka težine u poređenju sa ženama koje su sledile isti plan obroka bez unosa suplemenata. 
 
Druga istraživanja nisu bila toliko obećavajuća. Pregledom 20 slučajno izbaranih studija zaključeno je da vitamin D ne menja indeks telesne težine ili obim struka kod zdravih odraslih osoba, od kojih su neki smatrani gojaznim. 

Nivo vitamina D utiče na raspoloženje, što zauzvrat se može odraziti na težinu. To je zato što su niski nivoi vitamina D povezani s povećanim rizikom od depresije i poremećaja raspoloženja, a depresivno raspoloženje i smanjeni nivo energije mogu povećati rizik od dobijanja na kilaži.
 
Nizak nivo vitamina D može uticati i na kvalitet i količinu sna, a loš san može dovesti do povećanja telesne težine. S druge strane, poboljšan san zbog korigovanja niskog nivoa vitamina D može zauzvrat pomoći u pospešivanju gubitka težine.

Najbolji izvor vitamina D je sunčeva svetlost, mada dodatni izvori iz hrane su mlečni proizvodi, pečurke, jaja i masna riba. Tokom zime možete razmotriti i unos vitamin D u vidu suplemenat, ali uvek prvo razgovarajte sa svojim lekarom kako biste utvrdili da li zaista imate nedostatak i da li bi vam to bilo od koristi. 

Magnezijum 
Iako magnezijum nije direktno povezan sa gubitkom težine, magnezijum igra ulogu u odgovoru organizma na stres i takođe potpomaže zdrav san.
 
Visok nivo stresa, zajedno sa nesanicom, može uticati na apetit, unos kalorija i telesnu težinu zajedno sa ukupnim nivoom energije. Konzumacijom adekvatnog magnezijuma možete uživati u boljem snu i smanjiti stres koji indirektno može poboljšati telesnu težinu.
 
Optimalni izvori magnezijuma u hrani uključuju semenke bundeve, orahe, pasulj i integralne žitarice. 

Vitamin C 
Neka istraživanja sugerišu da konzumiranje dovoljnog vitamina C može usporiti gubitak telesne mase povezan sa starenjem, a istovremeno pomoći telu da efikasnije oksiduje masti.
 
Osim toga, odgovarajući nivo vitamina C povezan je sa smanjenjem nivoa hormona stresa u oranizmu. Kad su hormoni stresa povišeni, to može povećati nakupljanje masti oko struka (visceralna mast), pa adekvatan vitamin C može pomoći u nadoknađivanju skladištenja ove opasne masti.
 
Hrana bogata vitaminom C su jagode, paprika, kivi, brokoli, dinja,  spanać i citrusi.
 
Iako sami vitamini neće magično pomoći u gubitku težine, obratite pažnju da unosite preporučene doze, kao i da sledite efikasnu ishranu i plan vežbanja. Sve to zajedno pomoći će ostvarivanju vašeg cilja – gubitka težine.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR