Glas Javnosti

NEMOJTE DA ZADRŽAVATE KIJANJE I KAŠLJANJE, može da pukne aneurizma u mozgu

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Od početka pandemije koronavirusa kijanje i kašljanje na javnom mestu je stavljeno na stub srama, iako je i to moguće obaviti u kontrolisanim uslovima, odnosno tako da ne ugrozite osobu pored sebe. Ali to zadržavanje može ozbiljno da ugrozi zdravlje.

Nuspojave zadržavanja kijanja su retke, ali mogu prouzrokovati ozbiljne povrede kada to kijanje velikom brzinom izlazi kroz nos.

Stručnjaci za uho, grlo i nos u Univerzitetskim bolnicama u Lejčesteru NHS Trust upozorili su:

- Zaustavljanje kijanja blokiranjem nozdrva i usta opasan je manevar i treba ga izbegavati. To može dovesti do brojnih komplikacija, poput zarobljavanja vazduha u prsima između oba pluća, perforacije vaše bubne opne, pa čak i pucanja moždane aneurizme.

 

Većina uobičajenih nuspojava zadržavanja kijanja je bolna, ali nije opasna po život. Lekari su upozorili da biste mogli probušiti bubnu opnu ako začepite nos tokom kijanja jer će vazduh koji pokušava izaći kroz nos biti preusmeren u cev koja povezuje vaše uho i bubnu opnu. I dok bi puknuće bubne opne moglo ostaviti gubitak sluha kao posledicu, postoji i mogućnost razvoja gadne infekcije uha.

Kijanje izbacuje iz nosa sve što ne bi trebalo biti u njemu, pa blokiranjem nosa prilikom kijanja te klice mogu završiti u ušima te uzrokovati infekciju.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR