Doktor kaže da konzumiranje velike količine voća tokom dana može i uglavnom jeste nezdravo jer voće sadrži velike količine fruktoze koje mogu izazvati probleme sa jetrom.
-Fruktoza je na kraju krajeva ipak šećer, sa svim problemima koji od previše šećera proizlaze- kazao je.
Jedna jabuka vas čini zdravim, tri često izazivaju masnu jetru, objašnjava Lekutat.
Kada jetra postane masna, većina pretpostavlja da je to zbog alkohola. Ustvari, u 20 do 30 posto slučajeva to nema veze s alkoholom, nego je posledica previše fruktoze.
To dakle znači da bi trebalo jesti samo povrće? Ne, odgovara Lekutat.
-Bio bih srećan kada bi mnogo mojih pacijenata jelo više voća jer ga generalno ljudi jedu premalo- kaže on.
Ali, vredi razmisliti koju vrstu voća jedemo i koju količinu, jer nije sve voće jednako bogato šećerom.
Dva komada voća, tri povrća
-Banane, jabuke, šljive, imaju mnogo više šećera od narandži ili šumskog voća- objašnjava nutricionistkinja Antje Gal.
Ona preporučuje dnevno pet porcija voća i povrća Povrće pritom ima prioritet. Primera radi, dva komada voća, tri povrća.
Nije nevažno ni kako se voće konzumira.
-Sveže voće je bolje od obrađenog- napominje Lekutat i dodaje da je u voćnom soku voće visoke koncentracije i brže dospeva u krvotok zbog čega nije pobornik soka od pomorandže ujutro.
Mnogi stručnjaci nisu oduševljeni ni smutijima.
-Kad pogledate sve sastojke, verovatno ne biste pojeli toliku količinu voća u jednom obroku. Ali u tekućem obliku to se dogodi vrlo brzo- kaže Gal.
Znači li to da treba odustati od smutija i soka od pomorandže? Odgovor je ponovo, ne.
Drugim rečima, konzumaciju voća treba prilagoditi životnom stilu. Ko želi da započne dan sokom od pomorandže, mora i da vežba kako bi potrošio uneseni šećer.
(Glas javnosti/Espreso)