Glas Javnosti

NEDOSTATAK UZORA STVARA 'VENDI' SINDROM: Evo kako se reflektuje i zašto nije dobar za ŽENSKI POL

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Često su junaci iz crtanih filmova prava slika i obrazac ponašanja u stvarnom životu, pa je tako i jedan specifičan lik iz jednog od njih odraz karaktera specifinog za žene koji nije baš dobar.

Tako je Vendi iz Petra Pana, pre svega, oličenje osobe kojoj je stalo da udovolji drugima i pobrine se da imaju sve što im je potrebno. Usput često zanemaruje svoje želje i interesovanja, što se može vrlo lako okrenuti protiv nje, posebno kada stvari skrenu u pogrešnom smeru.

Zašto je ovaj sindrom učestaliji kod žena

Odgovor na to pitanje treba potražiti u detinjstvu, kada su devojčice učene da brinu, a dečacima je to prenošeno u manjoj meri. Mada, postoje izuzeci, kao što je, na primer, otac koji na sebe preuzima izradu domaćih zadataka kako bi pomogao deci da lepo napreduju u školi i u daljem životu.

No, ovakvo ponašanje je češće izuzetak nego pravilo, budući da su obično majke te koje ovu obavezu preuzimaju na sebe. A pošto nijedna krajnost nije dobra, pa ni ova, bilo bi dobro da žene same prepoznaju da li se nesebično daju u odnosima, na svoju štetu, dok za to ne bude kasno.

Koji su uzroci Vendi sindroma

Psiholog Ređina Insa smatra da je jedan od uzroka pojave ovog sindroma nedostatak odrasle figure u detinjstvu ili pak previše zaštitnički odnos i manjak autonomije. Ona dodaje i to da je u ranom uzrastu važno da imamo uzor na koji ćemo se ugledati, u suprotnom, javlja se briga.

U radu sa ovim klijentima u zrelom dobu važno je otkloniti teret koji nose i predočiti im kako mogu da iskažu svoje potrebe i dobiju prostor koji zaslužuju. Ne treba zaboraviti ni na još jedan uzročnik ovakvog ponašanja, a to je manjak samopouzdanja, koji potiče od pogrešne slike o sebi, emocionalne zavisnosti ili straha od napuštanja.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR