Glas Javnosti

Ne zaboravite na kućne ljubimce

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Sa lepim vremenom stigla nam je i jedna pošast neprijatna kako za pse i mačke, tako i za njihove vlasnike. Krpelji su se već pojavili, a sa njima i opasnost od bolesti koje mogu preneti.

Krpelji su veoma zastupljeni u prirodi, najčešće ih ima po visokotravnatim površinama, pa bilo da ste ih pokupili u šetnji ili ih je vaš ljubimac doneo iz dvorišta, morate nešto preduzeti. Prvo, jer su prenosioci bolesti, najčešće je to Babezioza kod pasa, Lajmska bolest kod ljudi, a prenose i viruse i bakterije koje kasnije mogu prouzrokovati razna oboljenja. Najbolje ćete pomoći životinji čišćenjem ovih napasti, kupanjem, a tu su i razne ogrlice i preparati koji mogu pomoći. 

Ako se vama krpelj već zakačio, najbolje je javiti se lekaru. S obzirom na novonastalu situaciju sa korona virusom, možete to pokušati i sami. Pincetom ga uhvatite što bliže koži i laganim pokretima uz blago okretanje levo-desno izvucite ga. Bitno je da neki deo ne ostane ispod kože. Nikako nemojte krpelja natapati nikakvim tečnostima, pa ni alkoholom, jer on baš tada ispušta toksične materije u vaš organizam. 

Još jedan problem koji se javlja kod životinja jesu buve. I njih se možete rešiti u par lakih koraka. Praktične su ampule i šamponi protiv buva i za pse i za mačke. Brinite o svojim ljubimcima, biće vam zahvalni.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR