Glas Javnosti

Који лекови се користе у процесу лечења коронавируса

Zdravlje
Autor: Glas Javnosti / RTS

Лекари широм света покушавају да обједине клиничку праксу и евентуално направе стратегију лечења коронавируса која би била примењива у свим земљама света. Проф. др Мирослав Савић каже за РТС да лекова који су индиковани за лечење ове болести нема.

Мирослав Савић је, гостујући у "Београдској хроници", навео да је у току јануара и фебруара у Кини покренуто више десетина клиничких студија и резултати тих студија су почели да се појављују.

"У овом тренутку лекари који се боре са овом епидемијом користе више експериманталних лекова као један број антивиротика који су познати за лечење других вирусних инфекција. Поред тога, с обзиром да је ово једно запаљенско стање, где је висока темепература и јаки болови логично је очекивати да могу да се примене лекови који сузбијају запаљење на првом месту нестероидни антиинфламаторни лекови као што је аспирин, диклофенак или ибупрофен", рекао је професор Савић.

Међутим, последњих дана у светској здравственој јавности, на основу неких извештаја пре свега из Француске и Велике Британије, поставља се питање да ли би заиста било потребно у потпуности сузбијати ту инфламацију лековима овог типа, јер је јасно да је та инфламација одбрамбени механизам, објашњава Савић.

У последње време се доста полемише у јавности шта је најбоље за скидање температуре. "Ако је само повишена температура, антипиретик који нема друга дејства је парацетамол, ако нису потребна антиинфламаторна дејства онда нема потребе примњивати неки други антипиретик осим парацетамола", каже Савић.

Указао је да постоје одређена мишљења здравствених стручњака да би применом лекова као што је ибупрофен додатно утицали на запаљенски процес на начин на који не бисмо знали унапред да ли је то повољно или неповољно.

"У хоспиталним условима користе се и кортикостероиди, најефикаснији антиинфламаторни лекови, али ако говоримо о условима самоизолације и неког кућног лечења вероватно у ово моменту би предност требало дати парацетамолу", истиче Савић.

Температура од 38 до 38,5 генерално се добро подноси. "Ако је могуће да се одржава та температура није неопходно да се користе лекови који би је сузбили будући да висока температура са своје стране делује против вируса", додаје професор.

"Антибиотици се доста користе у хоспиталним условима, у кућним апсолутно не. Оно што је важно они пацијенти који се лече у самоизолацији су у директном контакту са одговарајућим лекаром и у складу са упутствима које добијају они прилагођавају терапију", каже Савић.

Код скидања температуре могу помоћи и такозване физичке методе као што су облоге од разблаженог алкохола. 

"Оно што је важно је да будемо максимално опрезни. Инсистира се на социјалном односно физичком дистанцирању. Ако дистанцирање може да се примени у условима шетања то само по себи није лош поступак, али ако шетамо у групи не можемо да обезбедимо дистанцирање. Савет је два метра размака и уз то прање руку", истиче Савић.

Што се тиче узимања суплемената нема никавих доказа да се на тај начин може вршити превенција. Кувана храна, воће и поврће, адекватан унос течности, житарице, препорука је професора Мирослава Савића.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR