Glas Javnosti

Kako izlečiti konjuktivitis?

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Konjuktivitis spada u najčešće bolesti očiju u razvijenim zemljama. Lako se prenosi, a može varirati od blage upale sa suznim očima do veoma jake upale koja izaziva ozlede i odumiranje tkiva. Najčešći uzrok konjuktivitisa su virusne i bakterijske infekcije, alergije, povrede oka, ali i infekcije hlamidijom ili gljivicama.

Konjuktivitis je upala sluzokože oka i može biti veoma neprijatan i uporan ako se ne leči. Sluzokoža oka naziva se vežnjača (lat. conjunctiva) i pokriva prednji deo beonjače oka, kao i unutrašnji deo gornjeg i donjeg kapka. Može se pojaviti kod ljudi koji nose kontaktna sočiva i usled mnogih očnih i opštih bolesti. Javlja se kod svih uzrasta i lako se i brzo prenosi. Zbog toga je važno držati odstojanje od osobe koja ima konjuktivitis i održavati ličnu higijenu. To se posebno odnosi na pranje ruku. Kontakt sa zaraženom osobom ili njenim stvarima (peškir, odeća, jastučnica) treba sprečiti, posebno kada je reč o deci.

Postoji nekoliko vrsta konjuktivitisa: virusni, alergijski, neonatalni, bakterijski, inkluzijski, gonokokni i hronični. Simptomi koji se javljaju mogu biti različiti: peckanje i svrab, crvenilo, smetnje suzenja, a očni kapci su slepljeni kod buđenja. Evo nekih narodnih recepata koji mogu pomoći:

1. Mešavinu kamilice, cveta zove, lazarkinje i ružinih latica u jednakim delovima dobro sjediniti. Od te mešavine uzeti jednu kašiku i preliti sa pola litre ključale vode. Poklopite i ostavite da odstoji 15 minuta. Nakon toga ocedite i odvojite tri šolje ovog čaja. Piti tri puta dnevno po jednu šoljicu, a ostatkom isprati oči.

2. Nekoliko kapi pravog meda staviti u kašičicu mlake vode. Kada se to dobro sjedini i rastopi, namažu se oči. Nemojte ih trljati. I sveže vrcani med može biti delotvoran ako se neka kap kane u oči.

3. Hladne obloge mogu pomoći kod svraba i otečenog oka. Tri puta po pet minuta na dan sasvim je dovoljno.

4. Obloge od kamilice takođe mogu olakšati neprijatne simptome. Potopite kesicu čaja u toplu vodu, a potom je iscedite i držite na oku deset minuta. 

5. Jednu bocu širokog grla napunite svežim cvetom zove. Zatvorite je i ostavite da stoji 2-3 nedelje na suncu. Kada cvet dobije boju rđe, nataložena crna tekućina se iscedi kroz čistu belu krpu ili gazu. Koliko je tekućine, toliko se doda 96 % alkohola. Pre upotrebe bocu treba dobro promućkati. Nakapati malo tečnosti na komadić vate, oko zatvori a vata stavi preko bolnog oka. Preko vate poveže se suva krpa i tako se prenoći Postupak ponavljajte nekoliko večeri. Ujutru isperite oko mlakom vodom ili čajem od kamilice.

Izvor: Herbalia ORG

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP