Glas Javnosti

ЈЕЗИВА, ПОРАЖАВАЈУЋА СТАТИСТИКА: Седмина светске популације се трује цигаретама, а сваких ШЕСТ СЕКУНДИ умре један пушач! За време дуванска индустрија обрће масне паре

Zdravlje
Autor: Глас јавности / Мондо.рс / од 31.05.2018.

У свету живи милијарду пушача, односно седмина популације. Сваког минута буде запаљено 11 милиона цигарета, а десеторо људи умре због те навике, упозорава Светска здравствена организација.

Највише пушача је у Кини - 315 милиона, а Кинези попуше трећину цигарета у свету. Индонезија има највећи постотак пушача, и тој земљи пуши три четвртине мушкараца старијих од 15 година.

Пет компанија контролише 80 одсто светског тржишта цигарета. Њихов профит је 2015. године износио 62 милијарде долара.
У свету се годишње попуши 5,7 милијарди цигарета, односно 11 милиона сваког минута.

Око 80 одсто светских пушача живи у земљама са ниским или средњим примањима.

Према студији објављеној у листу "Ланцет", проценат пушача у свету опада током последњих 25 година. Током 1990. године пушио је сваки трећи мушкарац и свака дванаеста жена у свету. Данас пуши сваки четврти мушкарац и свака двадесета жена.

Пушење је смањено у земљама у којима су за кршење забране пушења предвиђене велике казне и у којима су упечатљива здравствена упозорења.

Продаја дувана опада, чак и у Кини, и десет одсто је нижа у односу на 2012. годину.

Дуван је главни узрок смртних случајева који се могу спречити.Активно или пасивно пушење годишње убија више од седам милиона људи.

У просеку, сваких шест секунди умре један пушач, наводи Светска здравствена организација.

Карцином, срчани и мождани удари, као и плућне болести, главна су обољења која су у вези са дуваном.

У 20. веку је од пушења умрло више људи него што је страдало у Првом и Другом светском рату заједно. Овакво конзумирање дувана узроковаће смрти чак милијарду људи у овом веку.

На лечење болести које се доводе у везу са конзумирањем цигарета и дувана троши се шест одсто светског здравственог буџета и два одсто глобалног БДП-а, објављено је у часопису "Тобако контрол".

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR