Glas Javnosti

ФАРМАКОЛОГ УПОЗОРАВА: УГРОЖЕНИ И ПЛУЋНИ БОЛЕСНИЦИ

Zdravlje
Autor: srbijadanas.com

Светска здравствена организација прогласила је 11. марта пандемију корона вируса, а Европа је постала "жариште" пошасти која је и у нашој земљи довела до ванредног стања.

Вирус је присутан на свим континентима, осим Антарктика, а многе земље су као меру предострожности и спречавања ширења вируса увеле затварање граница.
Све више људи на свету оболело је од корона вируса, број умрлих расте сваког дана, али многе грађане мучи исто питање, а то је да ли су особе са астмом, бронхитисом и другим плућним обољењима у већој опасности од корона вируса?

Према речима српског фармаколога др Јанка Самарџића за обољевање од корона вируса подложнији су људи старије животне доби, али и грађани који имају неки додатни здравствени проблем.

- Пацијенти старије животне доби су најугроженији и под највећим ризиком да развију тешку клиничку слику инфекције. Такође, компликације се могу чешће очекивати код пацијената са плућним болестима који већ имају нарушену респираторну функцију - рекао је др Самарџић за портал Србија Данас.

У складу са тим, Самарџић апелује и на то да особе са респираторним здравственим проблемима треба да се редовно придржавају преписаних терапија и медицинских савета:

-Важно је да се особе са астмом, бронхитисом и другим хроничним обољењима придржавају прописане, редовне терапије и стриктно поштују превентивне мере.

Иако многе мучи да ли постоји лек за корона вирус, одговор је нажалост да лек тог типа не постоји. Чињеница је да се широм света више стотина лекова и супстанци испитује у клиничким испитивањима те је вероватно да ће научници лек ускоро и пронаћи.
Свим грађанима који имају одређене симптоме респираторних инфекција, а који су у претходном периоду боравили у подручју захваћеним ЦОВИД-19, доступни су бројеви телефона, према месту пребивалишта, у времену од 08 до 22х, на којима могу добити све потребне информације, као и препоруке о даљем поступању, од дежурних епидемиолошка.

Напомињемо да у таквим случајевима није потребно ићи у дом здравља или болницу, нити шетњом и другим активностима излагати друге грађане потенцијалним ризицима, већ се треба одмах обратити дежурном епидемиологу на неки од достављених телефона.

За више информација о корона вирусу можете контактирати 064 8945 235 (број који је отворило Министарство здравља), затим Институт за јавно здравље Србије "Др Милан Јовановић–Батут" (ул. Др Суботића бр. 5, 11000 Београд; Тел: 011 2684 566) или институте/заводе за јавно здравље на територији на којој боравите.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR