Glas Javnosti
posta

Dobre vesti za one koji vole POPODNEVNU DREMKU: I pet minuta dovoljno za bolju memoriju

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Ne prestaje polemika, pa čak između naučnika, da li je popodnevna dremka dobra ili loša za zdravlje. Mnogi vole da prilegnu po podne da odmore, ali se uvek pitaju da li će doneti više štete ili koristi.

Naučnici su znali da je dobra količina sna od suštinskog značaja za naše celokupno zdravlje, ali prema novim istraživanjima, kada se više odmarate, to može da ima još veću razliku.

Nova studija pokazuje da redovno odmaranje tokom popodneva može da pomogne i našoj mentalnoj agilnosti.

Istraživači su proučavali 2.214 zdravih ljudi starijih od 60 godina. Otkrili su da je 1.534 ispitanika rutinski spavalo popodne, dok je ostalih 680 ostalo budno. Dok obe grupe u proseku spavaju šest i po sati noću, one koje su dremale popodne imale su između pet minuta do dva sata dodatnog sna nakon ručka, piše Real Simple.

Svaki učesnik je takođe prošao zdravstvene preglede i testovi koji su uključivali 30 različitih merenja kognitivne snage i funkcionisanja, kao što su vizuelno-prostorne veštine, memorija, raspon pažnje, veštine rešavanja problema, lokacijska svest i verbalne sposobnosti. Došlo se do zaključka da su oni koji su spavali tokom popodneva imali bolje rezultate, posebno sa lokacijskom svešću, verbalnim sposobnostima i memorijskim veštinama.

(Glas javnosti/ Magazinnovosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR