Glas Javnosti

Da li korona virus može da preživi na višekratnim kesama koje unosimo u kuću iz prodavnice?

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

Otrkivamo da li korona virus može da se prenese putem potrošačkog cegera i ekološke pvc kese za višekratnu upotrebu

Pandemija korona virusa je naterala ljude širom sveta da dane provode u svojim kućama. Jedini izlazak, mnogima, predstavlja odlazak u supermarket, prenosi Independent.

 
S obzirom da se u prodavnicama nalazi veliki broj proizvoda, koji se dodiruju rukama, mnogi potrošači se pitaju da li su izloženi virusu tokom kupovine, kao i koliko lako mogu da se zaraze. Kao mere predostrožnosti nose rukavice i maske za lice.

U međuvremenu, pojedini su postali zabrinuti zbog kontakta sa drugim kupcima i njihovim stvarima, ali i zbog kesa za višekratnu upotrebu.

Dokaz za to je vest da su gradovi širom sveta, uključujući San Francisko, odlučili da zabrane upotrebu kesa za višekratnu upotrebu u pokušaju da zaštite kako kupce, tako i zaposlene u supermarketu od širenja virusa.

Koliki rizik predstavljaju kese za višekratnu upotrebu i koje mere predostrožnosti možete da preduzmete, saznajte u nastavku teksta.

 

Da li korona virus može da preživi na višekratnoj kesi?

Zdravstveni stručnjaci navode da se korona virus prenosi kapljicama iz vazduha - kada zaražena osoba kašlje i izbacuje kapljice u vazduh. Virus u kapima sekreta i pljuvačke ulazi preko usta, nosa i očiju.

Međutim, ako se kapljice raspršnu na čvrste površine ili na ruke, one se mogu širiti dalje. Iako je relativno nepoznato koliko dugo može korona virus da se zadrži na kesama za višekratnu upotrebu, jedno istraživanjej sugeriše da virus može da opstane na plastici do tri dana.

Prema rečima Timotija Njusoma, profesora nauke sa Univerziteta u Sidneju, rizik od širenja korona virusa preko kesa za višekratnu upotrebu relativno je nizak.
- Sve što napusti kuću, potom bude vraćeno u dom predstavlja nizak rizik od zaraze virusom. Najčešće se virus prenosi od osobe do osobe, tako da smo mnogo više zabrinuti za ljude nego za plastiku - rekao je Njusom.

 

Da li su kese za višekratnu upotrebu zabranjene u supermarketima?

Širom SAD-a, brojne države odlučile su da privremeno zabrane kese za višekratnu upotrebu da bi smanjile rizik od prenošenja Covid-19.

Nju Hempšir je 31. marta postao prva država u SAD-u koja je privremeno zabranila kese za višekratnu upotrebu tokom pandemije. To znači da sve maloprodajne prodavnice moraju da koriste papirne ili plastične kese za jednokratnu upotrebu.

Ovaj potez dramatičan je preokret nedavnog trenda da države i opštine zabranjuju plastične kese za jednokratnu upotrebu.

- Naši radnici u prodavnicama prehrambrene robe se nalaze se na prvoj liniji odbrane od Covid-19 bolesti, rade 24 sata na dan da bi se porodice u Nju Hempširu prehranile - kazao je Kris Sununu, guverner države Nju Hempšir.

Prateći mere socijalnog distanciranja, San Francisko je uveo novi pravilnik prema kojem se kupcima nalaže da donose svoje torbe, bokale (flaše) i druge predmete koji su im potrebni za kupovinu namirnica.

 

Kako da smanjite rizik od zaraze?


Umesto što biste bacili kesu za višekratnu upotrebu, profesor Timoti Njusom predlaže da smanjite kupovinu na minimum.

- Ako možete dva puta nedeljno da odete u kupovinu, ili čak da ponudite kupovinu komšiji, to bi bilo od pomoći - dodaje.

 

Da li treba da čistite kese za višekratnu upotrebu?


Doktor Donald Šafner, mikrobiolog i stručnjak za bezbednost hrane sa Univerziteta Rutgers, se slaže se sa tim i dodaje da bi svako ko je zabrinut zbog korona virusa mogao da i odlaže kese i vreće za višekratnu upotrebu u svom automobilu.

- Ako ste zabrinuti da se na vašim torbama može zadržati virus, savet je da ih operete. Takođe treba da operete ruke nakon što završite sa odlaganjem amirnica. Antibakterijske maramice i dezinfekciona sredstva mogu da se koriste za čišćenje cegera za višekratnu upotrebu, dok se čvršće torbe mogu oprati i toplom vodom i sapunom. Većina pamučnih i platnenih vrećica mogu se prati u mašini - objašnjava Šafner.

 

IZVOR; Telegraf

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR