Glas Javnosti

Број умрлих у Европи превазишао Азију, први случајеви на Маурцијиусу

Zdravlje
Autor: Glas javnosti / RTS

Широм света од вируса короне заражено је 219 хиљада људи, готово девет хиљада је умрло а 85 хиљада је излечено. У Европи је број смртних случајева превазишао Азију, а најтрагичније је у Италији, затим у Шпанији и Француској. Први случајеви регистровани на Маурицијусу.

"И поред трагичног биланса у протекла 24 часа ипак охрбрује да се хиљаду и 800 људи опоравило. То нам је важно, број тих случајева је већи за 37 одсто, током целе недеље имали смо стабилан, узлазни тренд", каже Анђело Борели.

У Шпанији је умрло готово 600 људи а 13 хиљада је заражено. Води се истрага о узроку смрти 17 штићеника дома за старе у Мадриду где је пријављено више десетина заражених. У Француској само за један дан број инфицираних повећан за 16 одсто. У Британији је број умрлих достигао 104 а од сутра неће радити школе. Немачка канцеларка је затражила од сународника да се придржавају строгих мера како би се нација изборила са пандемијом.

"Ситуација је озбиљна и схватите је озбиљно. Од краја Другог светског рата није било оваквог изазова за земљу па се због тога толико поуздамо у нашу свеопшту солидарност. Уверавам вас да влада чини све што може да би ублажила ударе на нашу привреду и пре свега да се заштите радна места. Обезбедићемо довољно хране, апелујем на грађане да не праве залихе јер тако се испољава недостатак солидарности. Ово је историјски изазов и можемо га превладати само заједно", рекла је немачка канцеларка Ангела Меркел.

У Сједињеним Државама, где је од вируса корона умрло 140 људи, председник Трамп је себе описао као председника у доба рата и обећао нацији да ће земља победити вирус. Донео је одлуку о промени закона који важи од корејског рата па се сада омогућава знатно повећање производње виталних медицинских артикала. У борби против вируса помаже и америчка морнарица, своја два брода ставиће на располагања како би били претворени у болнице и надокнадио недостатак болничких кревета.

"До данас се нисмо срели са оваквим стањем, последњи пут за време Другог светског рата. Сада се морамо жртвовати јер смо сви погођени. Изаћи ћемо као победници. Имамо пред собом невидљивог непријатеља. Ипак победићемо вирус брже него што сада мислимо", поручио је председник САД Доналд Трамп.

У међувремену, Маурицијус је потврдио прва три случаја корона вируса, саопштила је влада те острвске државе.

"Реч је о три држављана Маурицијуса која су се недавно вратила на Маурицијус, у старости од 21, 25 и 59 година", наводи се у саопштењу владе, објављеном на сајту, а преноси Ројтерс.

Kако се прецизира, двоје заражених је радило на крузеру, док је један дошао из Велике Британије.

Наставу не похађа половина светске ученичке популације
Према проценама Уједињених нација, специјализоване агенције Унеско, тренутно у свету 850 милиона ученика и студената не похађа наставу, што је око половине ученичке и студентске популације.

"Само прошле недеље било је 500 милиона ученика и студената ван система образовања али је тај број сада већи. Тренутно у 102 земље су на снази забране рада школа. Брзина затварања образовних институтуција је изазов без преседана за образовни сектор", рекао је Стефан Диђарик из УН.

Иако у Кини није забележен ниједан домаћи случај заразе у последњих 24 сата, што је први пут од почетка епидемије, та земља, Јужна Кореја и Сингапур се суочавају са другим таласом епидемије вируса због увезених случајева.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR