Glas Javnosti

6 odsto smrtnosti zbog vakcine?

Zdravlje
Autor: Glas javnosti

BCG vakcina se u Srbiji daje u prvim danima bebinog života

Zemlje koje imaju široko rasprostranjen program vakcinacije koji uključuje BCG vakcinu imaju čak 6 puta manju smrtnost od korona virusa, prenosi Daily Mail.

BCG vakcina daje se na rođenju, odnosno pri otpustu iz porodilišta ili u toku prvog meseca života (ukoliko na rođenju nisu bili zadovoljeni zdravstveni preduslovi da dete primi vakcinu). Ona štiti od milijarne (raširene) tuberkuloze i tuberkuloznog meningitisa.

Ovo je vakcina koja je napravljena pre jednog veka i daje imunitet za tuberkolozu, ali se zna da ima i brojne druge prednosti.

Prethodna ispitivanja dokazala su da su ljudi koji su primili ovu vakcinu imali bolji imunitet koji je sposobniji da se zaštiti od infekcije.

Tačan način na koji ova važna vakcina pomaže u odbrani od drugih infekcija je relativno nepoznat, ali pretpostavlja se da je reč o jačanju urođenih mehanizama imunog sistema.

Ovi efekti uključuju pojačanu zaštitu od respiratornih bolesti, a prepoznala ih je i Svetska zdravstvena organizacija.

Istraživači iz Amerike u svom radu su napisali zanimljive tvrdnje o ovoj vakcini:

- Nakon što smo analizirali ekonomske statuse država i procenat starijeg stanovništva u najteže pogođenim zemljama korona virusom intrigirala nas je povezanost između upotrebe BCG vakcine i niže smrtnosti od Covid-19 bolesti - naveli su.

Ovo otkriće je objavljeno na sajtu medRxiv, a ne u časopisu jer istraživanje tek treba da bude pregledano od strane akademika koji treba pomno da prouče dato istraživanje.

 

IZVOR: Telegraf

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR