Glas Javnosti

Volite li ruže? Pogledajte šta koja boja znači i primenite njihove poruke!

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Sećate li se scene iz filma "Kao voda za čokoladu" kada uz pečene golubove Tita servira ružine latice u slasnom sosu, spravljenom od čežnje, ljubavi i strasti? Oduvek su ruže bile simbol svega što je lepo, bilo da se poklanjaju ili da se u njima uživa na neki drugi način.

To je zato što je ruža kraljica cvetnih lepotica. Jedinstvena je u svojoj zavodljivosti. Mirisni slojevi uvijenih latica je čine misterioznom, a trnje nedostupnom. Ruža pruža sebe samo dostojnima.

Ona je sveti znak nekih boginja (Izide i Afrodite, koja je bila često predstavljana sa ružama oko glave), ali i Bogorodice. U starom Rimu se divlja ruža stavljala na vrata one sobe u kojoj se razgovaralo o tajnim stvarima.

Šta simbolizuju raznovrsne boje ruža?

Crvene ruže

Crvene ruže su tradicionalni simbol ljubavi i romantike ali i lepote, hrabrosti i poštovanja.

Roze ruže

Roze ruže su se oduvek koristile za izražavanje sreće, zahvalnosti, nevinosti i šarma. Ako želite da nekome izrazite divljenje, pošaljite mu roze ruže. Takođe su „cvetna reč“ za prefinjenost i eleganciju.

Foto: Pexels

Žute ruže

Nasuprot uvreženom mišljenju, žute ruže ne simbolizuju ljubomoru. One su simbol izobilja. U onome ko ih dobije izazivaju emociju sreće, topline i dobrodošlice. Žute ruže su takođe i simbol prijateljstva i platonske ljubavi, kao i radosti.

Bele ruže

Bele ruže se koriste kao simbol za čistoću, nevinost i donošenje zaključka ili zaokruživanje neke priče, tako da se ne poklanjaju na početku nekog odnosa. Takođe mogu da prenesu poruku smernosti i skrušenosti, kao i ćutanja i tajnovitosti.

Foto: Pexels

Narandžaste ruže

Narandžaste ruže označavaju fascinaciju, strast i entuzijazam. Onaj ko ih poklanja govori da ima veliku energiju i da je pun intenzivne strasti, uzbuđenja i ponosa.

Lila ruže

Ruže lila boje su simbol za očaranost i ljubav na prvi pogled. Poklanjaju se kada se želi iskazati obožavanje neke osobe.

Koralne ruže

Ruže koralne boje su savršene da se poklone osobi kojoj želite preneti da biste voleli da je više upoznate i provodite vreme sa njom. Označavaju strpljivu strast koja će sačekati sve.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR