Glas Javnosti

У НЕПАЛУ У ПОЈЕДИНИМ СЕЛИМА СМАТРАЈУ ДА СУ ЖЕНЕ НЕЧИСТЕ ТОКОМ МЕНСТРУАЛНОГ ЦИКЛУСА; ОВАКВО СХВАТАЊЕ НЕКЕ ЖЕНЕ КОШТАЛО ЈЕ ЖИВОТА

Zanimljivosti
Autor: Глас јавности/ Бета/ од 12.01.2018.

Једна жена у забаченом селу у Непалу умрла је након што је по традицији протерана из дома и приморана да живи у шупи током менструалног периода, саопштили су данас званичници.

Званичници су навели да је та 21-годишњакиња вероватно умрла од удисаја дима од ватре коју је запалила да би се угрејала због ниских температура у планинском селу.

Тело жене пронађено је у понедељак.

Традиција по којој се жене због менструације издвајају из заједнице и даље се практикује у забаченим селима Непала, иако је влада то забранила и увела закон који предвиђа казне за особе које приморавају жену да поштују тај обичај.

Поједине жене се због тог обичаја суочавају са хладноћом или нападима дивљих животиња, али и нехигијенским условима који могу да узрокују инфекције.

Нови закон ступиће на снагу у августу, а особе које га прекрше и приморају жену да живи ван дома током менстуралног периода суочиће се са казном затвора и до три месеца или новчаном казном од 3.000 непалских рупија (око 24 евра).

 

Глас јавности/ Бета/ од 12.01.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR