Glas Javnosti

У Европи 1938. године све мирисало на почетак рата, Чехословачка мобилисала све обвезнике од 18 до 40 година који се морају јавити до 6 ујутру

Zanimljivosti
Autor: Глас јавности / ДАНАС / од 24.09.2018.

Насловне стране југословенске дневне штампе на данашњи дан 1938. године баве се односима у Европи, да ли ће избити сукоб између Немачке и Чехословачке и која земља ће се којој страни приклонити.

Главни наслов листа Време гласио је „Чехословачка је мобилисала све обвезнике од 18 до 40 година који се морају јавити до 6 ујутру“, цитирајући још и проглас о мобилизацији „Наша борба је праведна! Сви у један фронт!“

На једној од првих шест страна новина посвећених овој теми и догађајима каже се чак и да се немачке трупе крећу ка чехословачкој граници.

Лондон је тог 24. септембра пре 80 година очекивао да ће још у току ноћи Немачка окупирати судетске области, али ипак су веровали да до рата неће доћи. Французи су све време апеловали на мир.

С друге стране, пише Време, Пољска и Мађарска тражиле су распарчавање Чехословачке, с тим да Словачка добије федеративно уређење у Мађарској.

У случају пољског напада на Чехословачку, писала је тадашња штампа, Совјети ће отказати пакт о ненападању са Појском.

Целокупно издање може да се чита на линку Народне библиотеке.

Издање листа Правда од 23. септембра 1938. године није доступно у дигиталним архивама.

 

Глас јавности / ДАНАС / од 24.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR