Glas Javnosti

TARA BOGATIJA ZA JOŠ JEDNU ATRAKCIJU: Sibirsku lepoticu, nikada viđenu u Srbiji doneo vetar (VIDEO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Nacionalni park "Tara" postao je stanište ili prolazna stanica retke vrste ptice iz Sibira koja je dobila naziv po plavom repu i zove se sibirska plavorepka.

Vrsta  prelepe ptice koja do sada nije primećena u Srbiji i koja naseljava azijska prostranstva, uhvaćena je u utorak u šumama Tare.
 
 Prilikom redovnog praćenja seobe i prstenovanja ptica, koje danima unazad rade biolozi NP "Tara", Prirodnjačkog muzeja u Beogradu i Društva za proučavanje ptica, ornitolozi Nenad Spremo i Dejan Đapić pronašli su na Tari i uhvatili primerak mlade sibirske plavorepke (Tarsiger cyanurus).

Staništa u Rusiji, Mongoliji, Japanu...

Reč je o vrsti čija najveća prirodna staništa se nalaze u Rusiji i Mongoliji, a ima ih i u Japanu u i na Korejskom poluostrvu.

Sibirska plavorepka, kažu u NP "Tara", do sada je hvatana svega nekoliko puta u Sloveniji, Mađarskoj i Rumuniji, ali nikada u Srbiji.

Odakle je ova ptica stigla na Taru, kao i da li na ovoj planini ima još jedinki iste vrste, nije poznato.

- Pretpostavka je da su sibirsku plavorepku koja je posle hvatanja prstenovana, kao i primerke nekih drugih vrsta azijskih ptica koji su ranije zaticani na Tari, ili doneli vetrovi ili je zalutala tokom seoba u Afriku - kaže za Ranko Milanović, u NP "Tara" zadužen za odnose sa javnošću.

Tara je stanište oko 140 vrsta ptica, među kojima ima i mnogo retkih, poput surog orla, dugorepe sove i male, najmanje evropske sove, čija veličina je oko 15 centimetara. Prethodnih godina, kažu na Tari, prstenovano je nekoliko hiljada ptica, ali zalutala sibirska plavorepka je najzanimljivija vrsta koja je do sada registrovana.

(Glas javnosti/Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 
 

HOROSKOP