Glas Javnosti

СВИЊСКИ И ЉУДСКИ МОЗАК ФУНКЦИОНИШУ СЛИЧНО: У ИМЕ ОВЕ ТВРДЊЕ НАУЧНИЦИ ВРШЕ ЕКСПЕРИМЕНТ НАД СВИЊАМА КОЈИ ЈЕ ЗГРОЗИО ВЕЛИКИ ДЕО ЈАВНОСТИ

Zanimljivosti
Autor: Глас јавности/ Дневно.рс/ Б92/ од 28.04.2018.

Свињски мозгови први пут су успешно очувани у животу ван тела током новог контроверзног експеримента који би људима једног дана могао да омогући бесмртност.

Мозгови више од стотину свиња успели су да преживе до 36 сати након што су главе животиња биле декапитоване, саопштили су истраживачи са Универзитета Јејл.

Нови експеримент могао би да отвори пут трансплантацији мозга и омогући људима у будућности да постану бесмртни повезивањем њихових мозгова са вештачким системима који би их одржавали у животу након што тело пропадне, пише Дејли мејл.

Доктор Ненад Сестан представио је нову методу на научном окупљању на Националном институту за здравље у Бетесди у Мериленду.

Научници су успешно успели да одстране главе између 100 и 200 свиња и оживе њихове мозгове након што су главе одвојене од тела.

Органи су били повезани са системом званим “БраинЕX”, који је кључне делове мозга снабдевао крвљу богатом кисеоником. Систем је садржао и хемикалије које спречавају отицање.

Доктор Сестан је истакао да је током експеримента откривено да су милијарде можданих ћелија биле живе и здраве, и да постоји могућност да се мозгови бесконачно дуго одржавају у том стању.

Наредни корак, истиче, био би повраћање свести. Неуролог наводи да тим за сада још није покушавао то да изведе јер је реч о “врло непознатом терену”.

Овај експеримент изузетно је значајан јер постоје велике сличности између начина функционисања свињског и људског мозга, кажу научници. Ипак, многи нису били одушевљени – бројни корисници интернета оценили су експеримент као неетичан.

– Ово је чисто зло. Потпуно одсуство емпатије – написао је један од коментатора.

– Можете ово сматрати успехом једино ако имате моралност доктора Менгелеа – рекао је други.

 

Глас јавности/ Дневно.рс/ Б92/ од 28.04.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR