Glas Javnosti

SIMBOL MRŽNJE U NJUJORKU: Zaselak Svastika ODBIJA da promeni ime (VIDEO, FOTO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

U saveznoj državi Njujork nalazi se zaselak koji je odlučio je da sačuva svoje ime Svastika, uprkos pritužbama da simbolizuje mržnju i odlike nacističkog režima.

Zaselak Svastika, koji se nalazi na oko 56 kilometara južno od granice sa Kanadom, ovo ime nosi već više od jednog veka.

Međutim, članovi gradskog veća razmatrali su da promene naziv nakon što je jedan posetilac iz Njujorka rekao da je uvredljiv i da ne poštuje sećanje na veterane iz Drugog svetskog rata koji su sahranjeni na obližnjem groblju.

Članovi veća sastali su se 14. septembra i jednoglasno odbacili ideju promene imena.

Nadzornik Blek Bruka Džon Daglas je u mejlu napisao je da članovi gradskog veća žale zbog toga što neki pojedinci, koji nisu iz ovog mesta i koji ne poznaju njegovu istoriju, smatraju da je njegovo ime uvredljivo.

On je istakao da za pripadnike njihove zajednice, koju odbor zastupa, Svastika predstavlja ime koje su njihovi preci odabrali.

Daglas je rekao da ime potiče od doseljenika iz 19. veka.

On je istakao da su i ranije postojali zahtevi za promenom imena, pa i nakon Drugog svetskog rata, ali da su čak i tada neki od stanovnika, koji su se borili u ratu, odbili da menjaju ime samo zbog toga što je Hitler pokušao da ga predstavi u negativnom svetlu.

Senator Džejms Skufis je na tviteru u četvrtak upitao da li bi debata izledala drugačije da je neko od članova veća bio Jevrejin.

On je rekao da će, pošto odbor ne želi da "uradi pravu stvar", usvojiti zakon koji će zabraniti upotrebu ovog imena.

(Glas javnosti/Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR