Orasi su deo mnogih slatkih, ali i slanih jela. Njihova mogućnost kombinovanja je velika, a takođe imaju i brojne nutritivne prednosti. Sadrže proteine, vlakana, omega-3 masne kiseline i antioksidante.
Porcija oraha puna je važnih hranljivih materija, uključujući proteine (4 grama), vlakna (2 grama) i magnezijum (45 miligrama), koji su svi važni za podršku imunološkom sistemu i opštem zdravlju. Takođe su dobar izvor vitamina B6 i odličan izvor bakra.
Zdrave masti
Orasi su jedinstveni među orašastim plodovima jer sadrže skoro potpuno zdrave, polinezasićene masti (13 grama) uključujući 2,5 grama omega-3 alfa-linolenske. Što im daje veliku prednost za zdravlje srca, zdravlje mozga i upala, a mogu smanjiti i nivo lošeg holesterola u krvi.
Zdravlje creva
Istraživanja pokazuju da orasi mogu biti dobar izbor zbog svojih prebiotičkih svojstava, koja podržavaju zdravlje creva i mogu pozitivno uticati na umnožavanje korisnih bakterija. Efikasno deluju i na uništavanje parazita u organizmu.
Priprema čaja:
Izlupajte šaku oraha. pa ih potopite u pola litra hladne vode. Poklopite ih, pa ostavite da prenoće. Ujutru ih stavite na ringlu dok ne provru. Kada smesa proključa, sklonite sa šporeta i ostavite da se ohladi.
Orocedite ga i pijte dok je mlak. Možete skuvati čaj samo od plodova, ukoliko vam se tako više sviđa.