Glas Javnosti

ПОКЛОН ЗА ВОЈНИКЕ ИЗ ПРВОГ СВЕТСКОГ РАТА: ЦИГАРЕТЕ И ЧОКОЛАДА ПРОНАЂЕНИ НАКОН 103 ГОДИНЕ, ЗНА СЕ И КОМЕ СУ ТАЧНО ПРИПАДАЛИ ( ФОТО)

Zanimljivosti
Autor: Глас јавности/ Дневно.рс/ Бета/ од 02.06.2018.

Девет штангли чоколаде старе 103 године пронађене су у металној кутији која је припадала британском хероју из Првог светског рата.

Како преноси Би-Би-Си (ББЦ) чоколада је пронађена међу предметима који су припадали војнику Ричарду Булимору из пука из Лестешира у Енглеској.

Енглески војници стационирани у Француској првог Божича Првог светског рата добили су божићне поклоне у металним кутијама, направљеним у Енглеској.

Само једна од десет штангли чоколаде из те кутије је поједена, а метална кутија ће бити понуђена на продају с другим предметима војника на аукцији антиквитета у уторак.

Водитељ аукције Пол Купер из аукцијске куће Едисонс рекао је да је чак и та кутија ретка, али да је потпуно нестварно наћи чоколаде још унутра.

Међу предметима војника су и поклон кутија с цигаретама, дуваном и шибицама, и та кутија је готово недодирнута и цео садржај је још унутра, недостају само три цигарете.

Цела колекција укључујући чоколаде, цигарете, медаље, похвалнице, писма и други материјали ће се продати као једна целина и очекује се да ће се за то добити више од 2.000 фунти.

Каплар Булимор је одликован са више медаља за храброст, међу којима је медаљу за истакнуто опхођење за време сукоба на ничијој земљи у Ипру, у јулу 1915.

Он се вратио у Енглеску 1916. због повреда од шрапнела. Опоравио се и 1919. је ушао у Полицију Лестешира, где је напредовао до ранга начелника. Умро је у јануару 1967.

 

Глас јавности/ Дневно.рс/ Бета/ од 02.06.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR