MIT 1: Ukoliko malo odspavam eliminisaću iz tela konzumirani alkohol
Upravo suprotno ovakvom razmišljanju – spavanje usporava brzinu otrežnjenja, jer spavanje sprečava razgrađivanje alkohola u krvi. Stoga će telu dok spavamo biti potrebno više vremena da eliminiše alkohol iz organizma. Do ovog otkrića došli su japanski stručnjaci iz Nacionalnog centra za borbu protiv alkoholizma. Zanimljivo je i da alkohol dugoročno nepovoljno utiče na san. Osobe koje su konzumirale veće količine alkohola, kasnije su imale problema sa spavanjem, piše Zadovoljna.hr.
MIT 2: Konzumacija kafe će mi pomoći da se otreznim
Kafa sadrži kofein, stimulans koji nas čini budnim. Međutim kofein ne pomaže telu da brže prerađuje alkohol. Naučnici tvrde da će pijenje kafe ujutro pogoršati postojeće simptome mamurluka. Budući da je kafa dijuretik, ona će izbaciti preostalu vodu iz organizma, pa je bolje izbegavati bilo kakve napitke s kofeinom. Najbolje je piti običnu vodu ili multi-vitaminska pića koja će pomoći organizmu da nadoknadi elektrolite.
MIT 3: Ukoliko pre konzumacije alkohola pojedem masnu hranu, neću moći da se napijem
Masna hrana neće delovati poput sunđera i upiti alkohol. Međutim, bitno je pojesti nešto pre i tokom konzumiranja alkohola, jer hrana u želucu usporava apsorpciju alkohola u krvotok, ukoliko se alkohol konzumira u umerenim količinama.
MIT 4: Ništa mi se neće dogoditi ukoliko mešam alkoholna s energetskim pićima
Energetska pića menjaju percepciju koliko smo stvarno opijeni, jer prikrivaju sedativne učinke alkohola koji često navode ljude da prestanu da piju. Konzumacija kombinacije energetskih pića i alkohola u većim količinama može izazvati i ozbiljne negativne posledice. Kako biste ostali svesni svojih granica i izbegli moguće negativne učinke uzrokovane konzumacijom previše alkohola i previše kofeina, izbegavajte mešanje alkoholnih i energetskih pića.
MIT 5: Mešanje raznih alkoholnih pića izazvaće mučninu
Količina alkohola koju neko popije i vreme u kojem se popije važniji su od vrste pića koje se konzumira ili načina mešanja pića. Ako se prebrzo popije previše bilo kojeg alkohola, može se osetiti mučnina, bilo da se radi o vinu, pivu ili jakom alkoholnom piću. Za ilustraciju, ista količina alkohola, odnosno etanola (10 g) nalazi se u 250 ml piva s 5% alkohola, 100 ml vina s 12% alkohola ili 30 ml žestokog pića s 40% alkohola. Treba znati i da jetri treba oko sat vremena za obradu i uklanjanje jedne jedinice ili 10 g alkohola. Ništa ne može ubrzati proces eliminacije alkohola iz organizma.