Glas Javnosti

OSVETA BAHATIM TURISTIMA: Nacionalni park poslao poštom ostavljeno đubre posetiocima na kućn adresu (FOTO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Nacionalni park na Tajlandu se dosetio kako da "vaspita" svoje posetioce kojima je bilo teško da bace đubre u kante, već su ga ostavili za sobom, a način je bio baš originalan.

Posetioci nacionalnih parkova na Tajlandu mogli bi po povratku kući ubrzo početi da primaju pakete u kojima im uprava šalje smeće koje su ostavili za sobom.
 
Nakon brojnih posetilaca koji su za sobom ostavili gomile smeća prošlog vikenda u nacionalnom parku Kao Jai blizu Bangkoka, ministar okoline Varavut Silpa-arča dosetio se pa je smeće upakovao i vlasnicima vratio poštom.

- Pokupili smo vaše smeće i spremili u kartonsku kutiju, pa vam ga šaljemo kući. Ovo bi trebalo da vas poduči da više nikada nigde ne bacate đubre - stoji u poruci priloženoj u paketu.

Kamperi se po dolasku prijavljuju upravi NP-a pa je lako saznati njihovu tačnu adresu i lokaciju njihovih šatora uz koje je ostavljen otpad. Međutim, uz kutiju smeća nesavesni kamperi dobiće i prijavu lokalnoj policiji zbog kršenja propisa o nacionalnim parkovima.

- Đubre može biti opasno za životinje poput srna ako ga pojedu i pokušaju da probave plastični otpad koji ljudi za sobom ostave - objašnjava Narin Pinsakul iz parka Kao Jai.

Ministar Varavut na svoju Fejsbuk stranicu postavio je fotografiju praznih flaša i kesica od grickalica spremnih za slanje poštom.

Zagađivanje okoline smećem kažnjivo je zatvorom do pet godina ili kaznom do 500.000 bahta (16.000 dolara), prema tajlandskom zakonu o očuvanju okoline.

Kao Jai otvoren je 1962. i najstariji je nacionalni park na Tajlandu. Svojim vodopadima i impresivnim biljnim i životinjskim svetom na više od 2000 kvadratnih kilometara smatra se jednim od najlepših parkova u toj državi jugoistočne Azije.

(Glas javnosti/Kurir)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR