Glas Javnosti

НИЈЕ ПОШТЕНО, АЛИ ТАКО ЈЕ! ОВАКО ВАМ ПОДВАЉУЈУ У РЕСТОРАНИМА ДОК ВИ МИСЛИТЕ ДА СТЕ ДОБИЛИ СВОЈ САВРШЕНИ ОБРОК: УМЕ ДА БУДЕ И ГАДНО

Zanimljivosti
Autor: Глас јавности/ Курир.рс/ Индекс.хр/ од 22.09.2018.

Кад једемо у ресторанима, већина људи очекује пажљиво направљен оброк од квалитетних састојака, али је у пракси често другачије. Ресторани често користе трикове како би уштедели новац, а неки од њих су прилично одвратни.

1. Подгравање хране

Нико не воли да предуго чека наруџбу па брзина припреме хране битно утиче на успешност неког ресторана. Без обзира на то да ли је у ресторану гужва или мирно, кувар мора да храну пошаље гостима у најкраћем могућем року, па се често довијају тако да унапред спреме одређена јела и пре послуживања их само подгреју у микротаасној и декоришу пре послуживања.

2. Послуживање хране са истеклим роком

Бацање хране је велики губитак за ресторан, па се често догоди да послужују храну којој је истекао рок трајања и надају се да неће бити никаквих последица.

 3. Храну не чувају у прикладним условима

Месо, пилетина и морски плодови не чувају се увек на одговарајућој температури. Такође се може догодити да остану без струје, па им фрижидери дуже стоје искључени или је храна предуго смрзнута.

4. Прљави столњаци и салвете
Људи често просипају храну по столњацима, а за ресторан није исплативо да пере столњаке и салвете након сваког госта, па многи најчешће само очисте видљиве мрље и врате их на сто.

 

5. Прљаво суђе

Прање суђа у машини дуго траје и није баш јефтино па у неким ресторанима тањире само исперу, обришу и поново послужују у њима.

6. Радници не носе рукавице

Будући да су радници у ресторанима јако запослени, а најчешће нису довољно едуковани, сигурност им није увек на првом месту. Често се догађа да храну дирају голим рукама које нису чак ни опрали од баратања претходним јелом. Истраживања показују да чак у 40 одсто ресторана радници једноставно обришу руке од кецељу.

7. Болесни радници

Мањак слободних дана за особље у ресторанима понекад значи да их радници неће искористити за опоравак од болести, већ ће на посао доћи и кад су болесни иако постоји опасност да прошире заразу.

 

8. Претакање кечапа

Кад у боци остане мало кечапа тешко га је истиснути, али не желе да га баце, па најчешће само преточе остатке у нову флашу. Можда вам се то не чини тако великим грехом, али претакање из више боца може значити већу циркулацију бактерија. Сетите се само колико људи је дирало ту боцу, а да није пре тога опрало руке.

9. Послужују грицкалице које је већ неко јео

На неким местима ће вам док чекате храну донети грицкалице попут переца. У већини ресторана их држе у једној посуди, а кад неко не поједе своје грицкалице, остатак једноставно врате у посуду из које их поново заграбе за идућег госта.

 

10. Послужују храну која им је испала на под

То ћете можда понекад учинити и код куће, али морамо ли заиста наглашавати колико се бактерија нађе на поду кухиње ресторана него на вашој кухињи?

 

Глас јавности/ Курир.рс/ Индекс.хр/ од 22.09.2018.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR