Obzirom da su najčešće nošen odevni predmet, o farmerkama kao takvim, često se priča i piše.
Postoji ne mali broj saveta za njihovo kombinovanje, prepravku starih u nove, za njihovo održavanje.
A ipak, niko nam do sada nije rekao koji deo farmerki je najštrokaviji i zašto.
Sada se, kako prenose mediji, ugledni mikrobiolog Čarls Gerba pozabavio ovim pitanjem i sa nama podelio odgovor na njega.
Zaključak do kog je došao Gerba je iznenađujuć.
Naime, delovi farmerki koji su ubedljivo najprljaviji jesu oni na bokovima.
Prvi razlog zbog kog je ovaj deo najprljaviji, jeste što bezbroj puta u toku dana, svesno i nesvesno, obrišemo ruke o pantalone, upravo o ovaj deo na bokovima. Vrlo često, to radimo i nakon pranja i brisanja ruku, kada ih ipak ne osušimo dovoljno peškirom. Iz tog razloga, ovaj deo pantalona je uvek delimično vlažan, a ako tome pridodamo činjenicu da naše telo zrači toplotom, dobijamo idealnu podlogu za razvoj najrazličitijih bakterija.
Mikrobiolog Gerba savetuje da ruke obavezno osušimo do kraja, kako ih ne bi brisali o pantalone, a ukoliko već imamo naviku da se nekada, ipak potpomognemo pantalonama, idealan savet je da se ovaj komad odeće pere češće nego inače.
(Glas javnosti)