Glas Javnosti

НАУЧНИЦИ ТВРДЕ ДА БИ УКРШТАЊЕМ ЧОВЕКА И ПСА ДОБИЛИ СТВОРЕЊЕ КОЈЕ БИ ЗА РАЗЛИКУ ОД ЧОВЕКА ЖИВЕЛО У СКЛАДУ СА ПРИРОДОМ; НАГОВЕШТАЈ ОВАКВОГ ЕКСПЕРИМЕНТА ВЕЋ ПОСТОЈИ

Zanimljivosti
Autor: Глас јавности/ Дневно.рс/ Ало/ од 18.10.2018.

Она је то урадила због уметничког пројекта "АРТЕ_мис" за који је добила награду "Златна Ница" на "Приџ Арс Елецтроница" у Линцу.

Њен пројекат је у мањој мери уметнички – више је генетске природе.

У склопу пројекта уметница је дала да јој изваде јајне ћелије, након чега су јој у лабораторији усадили ћелије пса.

Аустријски портал нацхрицхтен.ат објашњава да до оплодње ипак није дошло јер је реч о соматској ћелији из које не могу настати полне ћелије.

Тако је настала хибридна ћелија из које би, у теорији, могло настати биће које би било мешанац човека и пса.

Тај мешанац би био уметничко дело, као и филозофско-теоретски поглед на врсту чије су шансе за преживљавање “на планети Земљи боље него наше”.

На интернет страници АЕЦ пише још: “У крајњој линији и због тога што ће се то измешано биће боље понашати према својој околини од нас.”

Маја Смрекар се већ раније бавила таквим типом уметности кад је у пројекту “К-9 топологија” произвела мирис од свог серотонина повезаног са псећим.

Овакви пројекти су створени да шокирају. Без обзира на етичка питања, изворе финансирања и сличне ствари, постављу се и питања: Да ли животињама штети такво “експериментисање” и такав шокантан приступ ради “уметности”?

 

Глас јавности/ Дневно.рс/ Ало/ од 18.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR