Glas Javnosti

НАУЧНИЦИ ПРОНАШЛИ СКЕЛЕТ ЖЕНЕ КОЈА СЕ ПОРОДИЛА НАКОН СМРТИ, У КОВЧЕГУ; ИМАЈУ И НАУЧНО ОБЈАШЊЕЊЕ ЗА ОВУ ЈЕЗИВУ СИТУАЦИЈУ

Zanimljivosti
Autor: Глас јавности/ Дневно.рс/ од 27.08.2018.

Лекари су у средњем веку правили невероватне подухвате, али су поједини медицински поступци за пацијенте били неиздрживи.

Археолози који раде у средњовјековном граду Имола у Италији 2010. године открили су гробницу из 7. или 8. столећа. У њој су се налазили остаци жене која се очигледно породила после смрти. На то је указала гомила ситних костију које су лежале између њених ногу. Женина лобања имала је малу рупу на глави, окружену огреботинама.

Очито је да су археолози који су открили гроб били изван себе из два разлога, ради ретког и стравичног примера “рођења у гробу” ( оп.а. енг. цоффин биртх), а присуство рупе у лобањи жене показује да је подвргнута врло примитивном облику операције мозга (оп.а. трапанација) недељу дана пре него што је умрла. Мало археолошких примера овог поступка постоји и у Италији и датира из раног средњег века.

Истраживачи су протеклих неколико година пронашли доказе о томе што се догодило овој жени пре 1300 година и мисле да имају одговор на оно што је изазвало ову врло чудну сцену. Резултати њихове истраге објављени су у часопису “Њорлд Неуросургерy” у мају 2018. године.

“Рођење у ковчегу” лако је објаснити, жена и њена беба умрли су само неколико недеља пре него што је њена трудноћа досегла крај. Покопана је, а неколико дана после њене смрти, гасови узроковани распадом тела накупљали су се у трбуху и на крају присилили фетус да излети кроз њен вагинални канал.

Шта је са рупом у глави?

Према ауторима истраживања, то је најверојатније био производ врло озбиљног лекарског покушаја да се жена спаси болести повезане са трудноћом. Трепанација је облик операције мозга који датира из неолитског времена и укључује бушење или стругање рупа у пацијентовој лобањи. Ова жена је очито подвргнута трепанацији врло касно у трудноћи, вероватно како би ублажио притисак лобање узрокован еклампсијом, односно опасно висок крвни притисак који може бити кобан за мајку и дијете.

Трепанација је често био изведен на људе како би се олакшала висока температура, конвулзије и притисак, а сви су то симптоми еклампсије.

 

Глас јавности/ Дневно.рс/ од 27.08.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR