Glas Javnosti

NA KONJIMA OD ZAGREBA DO CRNOG MORA: Nesvakidašnja avantura po Balkanu

Zanimljivosti
Autor:

Glumac Dušan Bućan (42) i i putopisac Boris Velman (37) iz Hrvatske krenuli su u nesvakidašnju avanturu - na svojim konjima preći će put dug 1.300 kilometara, od Zagreba do Crnog mora.

I dok se putovanje konjima ranije uzimalo kao normalna stvar, u današnje vreme retko ćete videti nekog da kaskajući na ovoj životinji prođe pored vas. Ipak, dvojac iz Hrvatske odlučio je da se okrene prirodi, te da, galopom uz Dunav i Savu pređe ne tako naivan put. Na ideju je došao Boris, koji je ovom avanturom želeo da vrati uslugu svom najboljem drugu - kada je pešačio od Zagreba do Sahare, Dušan je išao s njim, iako nije ljubitelj hodanja.

- Razmišljao samo gde bismo mogli da idemo konjima i prirodan izbor mi je bio da pratimo Savu i Dunav do Crnog mora - priča nam Boris koji se trenutno sa svojom ekipom nalazi u okolini Velikog Gradišta.

Imajući u vidu da se radi o ne tako naivnom avanturističkom poduhvatu, postavlja se pitanje da li su obojica profesionalni jahači.

- Dušan već 15 godina jaše konje, a ja sam pre puta imao samo devet sati pripreme u školi jahanja - priznaje Boris.

 Dok razgovaramo telefonom, u pozadini se čuje veseli cvrkut ptica i zadovoljno puhtanje kobila Divne (15) i Zeke (8)...

- Divna ima 15 godina i inače je kaskaderski konj, a radi i turističke ture po Istri. Rase kojima pripadaju Divna i Zeka su predviđene za put pod opterećenjem. One su se pokazale kao izvrsni saputnici - priča nam Dušan.

Na put do Crnog mora krenuli su 14. juna, a očekuju da će im za krajnju destinaciju biti potrebno mesec, mesec i po. Ovi "moderni nomadi" udobne krevete zamenili su poljima, hotele šatorima, a nekada spavaju pod otvorenim nebom.

- Uglavnom nas prati dobro vreme, konji kišu mogu da podnesu, ali kada su oluje, uspevali smo da nađemo domaćinstvo gde bismo mogli da sklonimo Divnu i Zeku - kaže Dušan.

Na dosadašnjem putovanju sretali su ljude oduševljene njihovom avanturom.

 
- Koga god smo zamolili da li možemo kod njih da prespavamo, svi su pomogli... Ne možete verovati koliko smo usput dece razveselili - u dahu se dopunjuju naši sagovornici.

Na putu do Crnog mora prošli su i kroz Beograd.

 - Beograđani su dobri domaćini. Ipak, moje neiskustvo me je unervozilo dok sam na konju prelazio raskrsnice, okružen automobilma. Jedva sam čekao da pobegnem u šumu - iskren je Boris.

Kada stignu do Crnog mora, nadaju se barem jednom danu odmora.

 - S obzirom na to da nas čekaju Karpati i dosta je teško, ne možemo računati na neki odmor - kaže Boris, dok Dušan dodaje da će se on i Divna sigurno okupati u Crnom moru.

Galop zbog komaraca

Kako je početnik u jahanju, Boris priznaje da je u početku imao poteškoća, ali i smešnih situacija.

- Znate, konj ima tri brzine: hod, kas i galop. E, pa ja sam svoj prvi galop izveo zbog komaraca, zapravo bežeći od njih. Prvih četiri, pet galopa su se tako slučajno dogodili - kroz smeh nam priča ovaj avanturista.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR