Glas Javnosti

МУИ ЈЕ ХРАБРА ДЕВОЈКА КОЈОЈ СРЕЋА БАШ И НИЈЕ НАКЛОЊЕНА: РОЂЕНА ЈЕ СА ТЕШКИМ ГЕНЕТСКИМ ПОРЕМЕЋАЈЕМ ЗБОГ КОГ ЈЕ И МАЈКА ОДУСТАЛА ОД ЊЕ (ФОТО) (ВИДЕО)

Zanimljivosti
Autor: Глас јавности/ Дневно.рс/ од 17.03.2018.

Када се родила лекари су занемели! Њено стање било је толико ретко да деценијама нико није знао ни да га именује! Мала Муи била је потпуно црвена, а мајка, једном када ју је угледала, толико се уплашила да је решила да је остави.

Живот “црвене бебе” Муи вероватно би био осуђен на пропаст да се, три године касније, нису појавили “анђели” у виду брачног пара Томас који тек што се венчао. Деца им још нису била у плану, али онда су наишли на малу црвену девојчицу и – решили да је усвоје!

Лекари су им отворено рекли да Муи вероватно неће друго живети, да њен необичан црвени изглед прати и серија здравствених проблема, али да нико заправо и не зна шта није у реду са овом девојчицом, али они нису одустали и, три године по рођењу, Муи је имала дом.

Породица Томас желела је да девојчица време које јој је преостало проведе што квалитетније и лепше, у породици пуној љубави, али време је пролазило, а Муи нигде није “одлазила”! И данас, 23 године касније је ту!

Тек 2012. године породица је сазнала шта није у реду са Муи – у питању је био редак генетски поремећај назван Харлекин ихтиозис. Људи који пате од њега току једне ноћи изгубе коже колико просечан човек за две недеље. Због тога њихова кожа стално изгледа црвено, упаљена је, огољена и склона инфекцијама.

Иако је тада сазнала објашњење за своје стање, Муи живот није постао лакши. На улици би је гађали, вриштали кад је виде и бежали, а увреде нису биле одлика само њених вршњака већ и одраслих људи згрожених њеним изгледом.

Ипак, Муи није одустала! Данас је једна од четворо најстаријих особа које су доживеле “толике” године са овим поремећајем. Она је ауторка књиге “Девојка иза лица”, а бави се и рагбијем упркос великим ограничењима које има због болести.

 

Глас јавности/ Дневно.рс/ од 17.03.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR