Glas Javnosti

МАМЕ, СЛОБОДНО СЕ ПРАВИТЕ ВАЖНЕ; КОНАЧНО ИМАМО И НАУЧНИ ДОКАЗ ЗА ТО ДА ДЕЦА ИНТЕЛИГЕНЦИЈУ НАСЛЕЂУЈУ ОД МАЈКИ

Zanimljivosti
Autor: Глас јавности/ Дневно.рс/ РТЛ/ од 12.10.2018.

Тема о којој сви родитељи воле да расправљају, како озбиљно, тако и у шали, јесте од кога су деца наследила своју интелигенцију.

Заправо постоји научни разлог због ког деца наслеђују своју интелигенцију од својих мајки. Више студија, наиме, показује да је X хромозом одговоран за “пренос” интелигенције.

Жене имају два та хромозома (XX), а мушкарци имају само један (XY) – тако да је двоструко вероватније да ће деца од њих наследити интелигенцију него од очева.

Било је неколико студија које су се тиме бавиле током прошлих неколико година. Једна студија у Одсеку за медицинска истраживања за друштвене и јавно здравствене делатности у Глазгову открила је да деца “имају тенденцију да интелигенцијом буду сличнија мајкама”.

Истраживачи су интервјуисали децу сваке године од њихове 14 до 22 године, узимајући у обзир различите чиниоце попут образовања и друштвено-економског статуса. Открили су да су најбољи предиктор интелигенције управо њихове мајке – ИQ младих људи било је око 15 бодова различито од ИQ-а мајке.

Но, не слажу се сви научници с овим основним принципом X хромозома. Остали истраживачи нагласили су да генетика није једини фактор у одређивању интелигенције детета.

Према Псyцхологy Споту, процењује се да је 40-60 одсто интелигенције наследно – остатак долази из нашег окружења. Тако мајке и тате могу да играју важну улогу у емоционалном и интелектуалном развоју своје деце изградњом самопоуздања, играњем и подучавањем нових вештина, преноси РТЛ.

Глас јавности/ Дневно.рс/ РТЛ/ од 12.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR