Glas Javnosti

МАЛЕР КРОЗ ИСТОРИЈУ: Археолози у Помпеји открили скелет човека погођеног у главу огромним каменом (ФОТО)

Zanimljivosti
Autor: Глас јавности / Н1 / од 30.05.2018.

Званичници археолошког локалитета Помпеја саопштили су ново откриће - скелет мушкарца погођеног огромним каменом док је покушавао да побегне од ерупције вулкана Везув 79. године.

Званичници Помпеје објавили су фотографију скелета, а на њему се налази велики камени блок који је, како се верује, погодио груди жртве током ерупције Везува у којој су нестали антички градови Помпеја, Херкуланум и Стабија, а хиљаде људи су погинуле.

Скелет је пронађен током недавног ископавања и верује се да је у питању мушкарац стар 35 година који је настрадао у експлозији.

Археолози нису пронашли лобању жртве.

Према речима званичника, тај човек је имао потешкоће с ходањем, што је отежало бег.

Генерални директор археолошког локалитета Масимо Осана рекао је да је у питању "изузетно откриће" које доприноси стварању боље "слике историје и цивилизације тог доба".

Помпеја је добро очувана испод вулканског пепела и лаве, па је остала као сведочанство о животу и култури Римљана тог времена.

Град Помпеја, јужно од данашњег Напуља, основан је у шестом веку пре нове ере и током 700 година - до ерупције вулкана Везув који ју је затрпао пепелом, спалио и окаменио, ту су живели Самнити, Грци, Етрурци и Римљани.

Помпеју је Организација УН за образовање, науку и културу (Унеско) 1997. године ставила на листу светске баштине.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR