Glas Javnosti

КЛУПА ПРИЈАТЕЉСТВА је назив програма намењеног за помоћ особама које пате ДЕПРЕСИЈЕ: главни актери овог програма су БАКЕ; ОНЕ ТО РАДЕ НА ОРИГИНАЛАН НАЧИН ( ВИДЕО)

Zanimljivosti
Autor: Глас јавности/ Блиц.рс/ ббц.цом/ М.А. / од 17.10.2018.

Родезијски грађански рат, Масакри у Матабеленду и бројне друге свирепости изазвали су психичке трауме четири генерације у Зимбабвеу, каже Чибанда.

Двадесетшестогодишња девојка у Зимбабвеу покушала је да се убије, па је њена мајка позвала психијатра у престоници Харареу. Ерика је лежала у болници 160 километара даље, па су се договорили да дођу у Хараре чим буде оптуштена.

Прошло је недељу дана, а затим још две, а да психијатар Диксон Чибанда није чуо никакве вести. А онда му је Ерикина мајка јавила да се она убила пре три дана. Нису имали 15 долара за пут до Харареа.

Тај случај је месецима прогањао Чибанду, јер је лечење недоступно великом броју људи у Зимбабвеу. Према подацима Светске здравствене организаије, широм света од депресије болује више од 300 милиона људи, а ова болест доводи до 800.000 самоубистава годишње, од којих се већина догоди у земљама у развоју.

Директор Афричке инцијативе за истраживање менталног здравља и професор психијатрије Универзитета у Зимбабвеу и Лондонске школе за хигијену и тропску медицину, каже да у Зимбабвеу, земљи од 16 милиона становника, ради само 12 психијатара.

Пошто је интензивно размишљао о овом проблему, 2006. он и његов тим смислили су неуобичајено решење: обучили су више од 400 бака основама терапије кроз разговор. Ове жене сада бесплатно пружају услуге у више од 70 општина у Зимбабвеу. Само 2017. "Клупа пријатељства", како је програм назван, допринела је опоравку чак око 30.000 људи.

- Замислите када бисмо могли да створимо глобалну мрежу бака у сваком великом граду у свету - одушевљено каже Чибанда.

Признаје да није био сигуран да ће план успети, јер баке, које су се добровољно пријавиле, нису имале никаквог искуства у области психолошког саветовања, а већина је имала скромно образовање.

- Колеге су ми говориле: "То је бесмислено!" - каже он.

Будући да другог решења није било, почео је да обучава баке како је најбоље умео. У почетку је користио стручне термине "депресија" и "суицидална идеја", али су му баке рекле да их то никуда неће одвести. Да би се приближиле пацијентима, морале су да говоре њиховим језиком. Између осталог, користе локални назив за депресију: "куфунгсиса", што у преводу значи "претерано размишљање", "мозгање".

Бака Чинхоји (72) од почетка је део програма.

- Придружила сам се јер сам хтела да помогнем људима у крају. Било је превише депресивних - каже она..Више не зна број људи којима је готово свакодневно помагала у последњих десетак година. Редовно разговара са ХИВ позитивним особама, зависницима од дроге, људима које муче глад и сиромаштво, несрећним брачним паровима, усамљеним старим људима, али и трудним, неудатим девојкама.

- Представим се и кажем: "У чему је проблем? Реци шта те мучи, а ја ћу ти помоћи" - каже она. После тога прати пацијента све док сам не дође до решења, али и после тога остаје у контакту с особом како би била сигурна да се придржава плана.

Пре две године, Чибанда, који сарађује с колегама у Зимбабвеу и Великој Британији, објавио је резултате контроле ефикасности методе у часопису "Јоурнал оф тхе Америцан Медицал Ассоциатион". Испоставило се да су симптоми депресије код оних који су разговарали с бакама после шест месеци били значајно блажи него у контролној групи.

 

Глас јавности/ Блиц.рс/ ббц.цом/ М.А. / од 17.10.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR