Glas Javnosti

ЈОШ ЈЕДНА ТЕОРИЈА ЗАВЕРЕ ИЛИ ЗАИСТА ПОГРЕШНО РАЧУНАМО ВРЕМЕ? ИСТОРИЧАР ТВРДИ ДА ЖИВИМО ЗАПРАВО У 1720. ГОДИНИ

Zanimljivosti
Autor: Глас јавности/ Дневно.рс/ Блиц.рс/ од 21.02.2018.

Знате ону стару изреку да се "свету не може угодити"?! И данас у свету постоји неколико календара, слави се много нових година, а људи не могу ни да се сложе око тога која је тачно година. Један немачки историчар, међутим, отишао је корак даље од свега овога - он тврди да је добар део средњовековне историје света, па и само то време - измишљено!

Немачки историчар Хериберт Илиг, творац теорије “фантомског времена”, тврди да је данас 1720. године, да је Грегоријански календар лаж и да је добар део Средњег века измишљотина. За своју сулуду теорију тврди да има и археолошке доказе који то потврђују!

Илиг, који је због своје тврдње међу критичарима окарактерисан као теоретичар завере, изнео је своју теорију под називом “Хипотеза фантомског времена” још 1991. године. Он тврди да је постојала завера између три владара да се промени датирање времена.


Према његовим речима, папа Силвестер ИИ, цар Светог римског царства Ото ИИИ, и цар Византије Константин ВИИ, састали су се и изменили календар, како би изгледало да је Ото почео да влада тачно 1000. године нове ере, уместо 996.

Илиг даље тврди да је трио изменио постојеће документе и створио лажне историјске догађаје и људе како би подржали своје планове. Тако испада да многи владари, попут франачког краља Карла Великог, никада нису постојали, а да је кроз све манипулације и фалсификовања додато чак 297 године историје више, преноси “Олдетисинтерестинг”.

Према тој недоказаној теорији, оне се никада нису догодиле, па је данас заправо 1720. година. Илиг тврди да за то могу да се криве и неподобни систем датирања средњовековних артифаката и велико ослањање на писане материјале.

По његовом истраживању, године између 614. и 911. се не уклапају, јер су се пре и после догађали велики историјски догађаји, док је у том периоду “неуобичајено празно”.

Одступања између Јулијанског и Грегоријанског календара наводно додатно компликују ствари, јер је разлика у години у односу на два календара 11 минута.

Иако је “Хипотеза фантомског времена”, према свим досадашњим доказима, далеко од разумног, Илиг је некако успео да пронађе следбенике. Доктор Ханс-Улрих Ниемиц објавио је 1995. године чланак у којем тврди да рани Средњи век никада није постојао.

– Између 1. и 1500. године нове ере, историчари наводе око 300 година више у хронологији него што их је било – написао је Ханс-Улрих.

Већина историчара у свету ипак гледа критички на Илигову теорију, а за доказе наводе догађаје из других делова света који су се одвијали паралелно, а нису мерени ни по Јулијанском ни по Грегоријанском календару.

Мејнстрим историчари и астрономи сложни су у томе да “теорија фантомског времена” једноставно “не пије воду”. Да су 300 година напросто додате у календар, докази фалсификовања видели би је једноставно у звездама, а то није случај.

Људи су током историје забележили значајне астрономске догађаје и тако су записивана значајнија помрачења и пре и после Средњег века. Плиније помиње помрачење Сунца из 59. године пре нове ере што се слаже са нашим данашњим датумима. Астрономска посматрања династије Танг такође потврђују данашње датуме, пише Форбс.

 

Глас јавности/ Дневно.рс/Блиц.рс/ од 21.02.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR