Glas Javnosti

ISPOD LEDA PRONAŠLI NOVINE STARE VIŠE OD PET DECENIJA: Na naslovnoj strani prva i jedina žena premijer Indije, Indira Gandi

Zanimljivosti
Autor: Glas Javnosti

Nakon topljenja glečera na Mon Blanu, na površinu su isplivale novine iz 1966. godine. Veruje se da su one ostatak nesreće koja se desila te godine avionu Er Indije koji se sreušio 24. januara a u kojoj je stradalo svih 117 putnika.

Naslovna strana jednog lista kao glavnu vest prenosi istorijske izbore u Indiji kada je prva žena, a do danas i jedina, postala premijerka te zemlje - Indira Gandi.

Desetine novina, uključujući "National Harald" i "Economic Times", pronašao je lokalni vlasnik jednog restorana, piše BBC.

Timoti Motin, čiji se restoran nalazi nedaleko od jednog skijališta, rekao je za AFP da se novine trenutno suše, ali da su u vrlo dobo stanju i da sa njih može da se čita.

Kako dodaje, kada se papir osuši, on će sve izložiti u svom objektu, kao deo kolekcije predmeta koji je pronašao nakon nesreće tokom godina posle nje.

Najvrednija stvar iz te nesreće koju poseduje je kutija sa dragim kamenjem koja, kako se procenjuje, vredi između 130.000 i 246.000 evra. Na nju je naišao 2013. godine.

Rast globalne temperature dovodi do topljenja glečera i ledenog pokrivača.

Let 101 Er Indije iz Mumbaja, tadašnjeg Bombaja, za London, srušio se na Mon Blanu 1966. godine. Avion je pravio pauze u Delhiju i Bejrutu, a sledeća stanica mu je bila Ženeva. Mešutim, na putu ka Švajcarskoj, avion je udario u planinu, te je tom prilikom poginulo 106 putnika i 11 članova posade.

(Izvor: Telegraf)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR