Glas Javnosti

ХАРЕМ, ПАНТАЛОНЕ И ДУБОКИ ДЕКОЛТЕИ: САМО СУ НЕКЕ ОД ЧИЊЕНИЦА ПОЗНАТЕ СЕРИЈЕ КОЈЕ СЕ КОСЕ СА ИСТОРИЈСКОМ СТВАРНОШЋУ

Zanimljivosti
Autor: Глас јавности/ Дневно.рс/ од 06.09.2018.

“Сулејман Величанствени” турска је серија, снимана од 2011. до 2014. у Србији први пут емитована 2012. године. Прича о Сулејману и Хурем гледаоце је држала прикована крај малих екрана годинама, али историчари су одмах указали на неке озбиљне пропусте у њој.

Jer, reč je o jednom od najvećih sultana u istoriji Osmanskog carstva iza čijeg života je ostao veliki broj zapisa i činjenica koje su u seriji ili izmenjene, ili nisu ni pomenute.

Ovo su neke od njih!

Sultan u pantalonama

Код Османлија су панталоне забележене тек од времена султана Махмуда ИИ 1800. година тако да није било теорије да их је Сулејман носио у почетком 16. века.

Харем какав никада није постојао

Одећа жена у харему у серији је заправо француска мода из 19. века. Деколтеи и хаљине у то време нису могле да се нађу, а стилом су доминирале димије.

Али то и није једини проблем са приказом харема у серији који је, може се рећи, у најмању руку – бајковит! У стварности све је изгледало много суровије. Станарке харема су довођене са пијаца робља, многима су тим поводом страдали и чланови породице, а чекао их је живот у затвору и служби једном човеку. Кроз серију у харему жене живе безбрижно, раскошно и све прижељкују тренутак када ће посетити султанове одаје.

Слично, девојке које би дошле у харем, прво би прошле обуку и школовање од три године, па би тек онда и добиле прилику да се упознају са султаном. У серији, Хуррем одмах добија прилику да заведе султана.

Султан није гледао ликвидације
Султан није гледао ликвидације, као што је то приказано у серији. Само му је, након смакнућа, била показивана укрвављена кошуља или одсечена глава. Слично, убиства мачем нису била тако честа као што је приказано, а људи на истакнутим положајима након пресуде дављени су свиленим гајтаном!

Насух Матракчија

Свако ко је гледао серију сећа се колико важну улогу има Насух Матракчија. Он се у серији на почетку појављује као изгубљен и луд човек на улици. У стварности, то је био један од најученијих људи тог доба у служби неколико султана.

Срби у Сулејману Величанственом

Свакако најзначајнија историјска грешка из серије која се тиче Србије јесте приказа пара Београда 1521. Самом чину освајачког похода на Београд посвећено је мало минутаже, па је исти деловао доста једноставније од онога што је у стварности било.

Реч је била о, у то време угарском утврђењу, које су Турци безуспешно нападали већ 150 година пре Сулејмана. Освајање Београда било је највећи османски поход до тог времена, а како је Угарска у том тренутку била знатно ослабљена, град је махом бранило српско становништво, а не угарско како је приказано у серији.

Након заузимања града, Сулејман у серији становништву поручује да не брину, јер ће Турци опростити свима који моле за милост. У стварности, све цркве у граду претворене су у џамије, а око 2.000 српских породица исељено је из Београда и насељено у околину Цариграда.И још једна чињеница коју у серији гледаоци нису имали прилике да виде – први османски заповедник Београда био је управо омиљени Бали-бег који је постављен за Смедеревског санџака и београдског мухафиза.

 

Глас јавности/ Дневно.рс/ од 06.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR