Za zdrav i dug život čovek treba da se okrene prirodi i koristi njene blagodati. Žir je prirodan, organski proizvod, što znači da je nastao bez upotrebe hemijskih preparata u toku razvoja, sazrevanja, skladištenja i prerade za ljudsku ishranu. U nastavku saznajte kako ga možete koristiti na nesvakidašnji način.
Svaka hrana koja se unosi u ljudski organizam stvara životnu energiju, održava i izgrađuje ćelije i sprečava oksidaciju ćelija. Žir hrasta omogućava u ljudskoj ishani sve tri funkcije. Žir ima pregršt minerala, a od njega se jednostavno može napraviti i kafa koja se posebno preporučuje ljudima koji imaju problema sa određenim bolestima.
Hemijskom analizom utvrdjeno je da pržen hrastov žir doveden u praškasto stanje, u obliku kafe, sadrži dosta mineralnih materija potrebnih ljudskom organizmu. Koristi se kao funkcionalna hrana, čijom se dužom upotrebom poboljšava opšte zdravstveno stanje konzumenta, piše Agroinfo.rs.
Proces pripreme kafe od žira
Osim što ovu kafu možete naći i u prodavnicama zdrave hrane, možete je i sami pripremiti.
1. korak: Sakupite zdrave žirove, one koji su sami otpali s hrasta. Pregledajte svaki žir pojedinačno, a zatim ih operite i sipajte u šerpu. Prelijte vodom, zagrevajte do ključanja i kuvajte oko 15 minuta. Na ovaj način će se omekšati ljuska, pa će se lakše ljuštiti. Osim toga, ukloniće se tanini, pa će napitak biti ukusniji.
2. korak: Ocedite žirove i ostavite ih da se ohlade. Zatim ih oljuštite pomoću noža i bacite sve žirove koji nisu potpuno zdravi.
3. korak: Usitnite žirove, sipajte u tepsiju i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok ne porumene (povremeno protresite tepsiju ili promešajte). Ostavite da se ohlade.
4. korak: Usitnite žirove u multipraktiku, a zatim ih opet pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok ne poprime boju kafe. Budući da lako izgore, morete sve vreme biti uz šporet i paziti (povremeno promešati).
5. korak: Ostavite da se ohladi, a zatim sameljite u električnom ili ručnom mlinu za kafu. Kafu od žira pripremajte isto kao i običnu.
Kafa od hrastovog žira može se spremati i piti kao i svaka druga kafa, a ukus se prilagodjava dodavanjem šećera ili meda sa nekoliko kapi mleka jer je ova vrsta kafe dosta gorča od obične.
Kafa ima lekovita svojstva
Kafa od žira se još od davnina preporučuje za lečenje mnogih bolesti ukoliko se pije u dužem vremenskom periodu. U ovom slučaju, ona bi trebalo da se pije uz mleko i na ovaj način bi ona mogla da izleči rahitis. Napitak je veoma pogodan i za jačanje mršavih i slabih ljudi i to ukoliko je kafa od cerovog žira kombinovana sa šećerom ili medom.