Glas Javnosti

Држање рибица у кући или стану веома је добро за вас, колико кошта акваријум од 100 литара са свим неопходним додацима

Zanimljivosti
Autor: Глас јавности / ПЕТФЕЈС / од 25.09.2018.

Наравно, уколико сте почетник у овом хобију препоручујемо пре свега да се добро информишете о врсти рибица и акваријума, условима које треба да обезбедите и времену које ћете издвојити за негу и одржавање оваквог специфичног еко система.

Држање рибица у кући или стану веома је добро за вас, како би се након напорног дана позабавили вашим рибицама и опустиили посматрајући њихове невероватне активности у акваријуму.

Основно питање гласи: шта је све потребно за формирање акваријума са рибицама и колико то заправо кошта? Уколико сте се определили за слатководни акваријум капацитета 100 литара, ево одговора.

Рибе

Јатне рибице попут тигрица, неонки, гупика или разбора коштају између 100 и 250 динара. Различите врсте алгара, односно чистача могу да се нађу по цени од 100 до 600 динара. Живорке, рибице које рађају живе младе коштају између 150 и 250 динара. Рибе које пливају ближе дну акваријума су доста заступљене попут „ајкула“ и цена им се креће од 200 до 600 динара. Златним рибицама (јапанка) се цена креће између 100 и 400 динара. Да не буде забуне, све ове цене се односе за једну рибицу.

Акваријум


Цена израде акваријума креће се од 0.4 до 0.6 евра по литру. У ову цену спада машински обрађено стакло, силикон за акваријум и ојачања. Цене акваријума са хаубом или поклопцем су по литри више за око 0.2 евра. Када говоримо о комплетно опремљеним акваријумима просечна цена по литру је 2 евра. Такви акваријуми садрже сву неопходну опрему, уређени су изнутра, имају и рибице као и постоље у форми комоде. За веома велике заљубљенике у акваристику, уколико имају више новца, постоје и акваријуми са 3Д позадином и монтажним зидом унутар акваријума – просечна цена им је 600 евра по дужном метру. Акваријуми могу да се купе и готови. То подразумева да се купи само акваријум, урађен од стакла које је залепљено силиконом за акваријум. Ови акваријуми могу се пронаћи по ценама од 1.500 до 2.000 динара, а величине су различите, од 30, 50, 60 литара.

Филтери


Важно је одржавати хигијену воде у акваријуму, а то се постиже коришћењем различитих филтера. Филтер сунђере можете пронаћи по ценама од 220 до 600 динара. Сунђери су материјал који се користи за филтере како би сакупљао нећистоћу из акваријума који филтер усисава, а сам сунђер не омета кружење воде у филтеру. Керамички материјали у паковању од једног килограма су између 200 и 1.500 динара, а делују слично као и сунђер и могу се користити одвојено или у комбинацији са сунђером.

Филтрирање се може обављати и специјалним уређајима за филтрирање. Канистер филтери су уређаји који се држе изван акваријума и у себи садрже филтер материјале. Функционишу тако што две цеви из филтера иду у акваријум, једна узима воду, спроводи је до спољне јединице у којој се чисти и након тога се другом цевчицом враћа у акваријум. Канистер филтери коштају у просеку 6.200 динара у зависности од величине филтера и акваријума, док ћете унутрашње и ваздушне филтере платити знатно мање, између 800 и 3.000 динара.

Расвета


Светло је веома важан аспект сваког акваријума. Постоји правило да један литар воде треба бити осветљен са светлом јачине 0.5W, па тако можемо сами израчунати колико нам је светла потребно. Акваријум не треба осветљавати обичним сијалицама, јер таква светлост може подстицати појаву алги. Неонке за акваријум могу да се купе по цени од 500 до 1.000 динара, а ЛЕД расвета је нешто скупља од 1.200 до 5.000 динара. Светло може да се држи на хаубама (поклопцима) акваријума, где ће се направити место, грло за неонку. Препоручљиво је да акваријум током дана буде осветљен око 10 сати. То ће одговарати рибицама и биљкама унутар акваријума.

Грејачи


Температура воде зависи од врсте организама које држимо и најчешће се креће у тропским слатководним акваријима од 23°Ц до 26°Ц. С обзиром да и у природи максимална варирања износе око 5°Ц треба чешће контролисати температуру воде. Поставите одговарајући термометар у акваријум како би стално могли да видите да ли температура воде одговара адекватним животним условима ваших љубимица. Цене термометара се крећу од 50 до 1.000 динара. Ниже температуре од 18°Ц тропске рибе не могу дуго издржати, будући да су рибе хладнокрвни организми. Грејачи могу да се купе по цени од 800 до 2.000 динара.

Храна

Цена хране за рибице креће се од 200 до 400 динара за 100 мл хране. У то спада храна у листићима или ситним гранулама. Велика паковања хране по стандардној величини од 1л могу да се купе по цени од 800 до 1.100 динара.

Биљке за акваријум


Акваријум можете обогатити различитим биљкама. Постоје биљке за декорацију и оне које производе неопходан кисеоник. Цене биљака као што су ким, жалфија, а које производе кисеоник или цокот за декорацију коштају у распону од 100 до 600 динара. Углавном нема разлике у цени биљака у зависности од њихове намене.

Распшивачи ваздуха


Распршивачи ваздуха (камени распршивачи) важан део опреме како би се у акваријум константно убацивао рибицама потребан ваздух. Камени распршивачи могу да се нађу по цени од 40 до 120 динара. Распршивачима је потребна пумпа за ваздух како би обављали своју функцију. Цена пумпе се креће од 1.500 до 5.000 динара.

Регулатори ЦО2


Регулатори ЦО2 су део опреме који може да послужи као мерач количине угљендиоксида. Слободан угљендиоксид не би смео прећи 60 мг по литру. У природи, количина раствореног ЦО2 на површини воде се креће око 10 мг по литру. Регулатори који мере количину углендиоксида у води и коштају од 7.000 до 20.000 динара.

Разно препарати


Препарати против алги у акваријуму могу да се нађи по цени од 590 до 1.900 динара. Средства за освежавање биљака и одржавање биљака здравим коштају између 600 и 1.800 динара, а препарати за одржавање свежине воде од 400 до 1.900 динара. Различити лекови за рибе могу да се купе по цени од 600 до 1.600 динара.

Колико кошта слатководни акваријум са рибицама?


Под предпоставком да је желимо да направимо нашим рибицама здраву и чисту средину за живот, комплетан акваријум од 100 литара са десет рибица ће нас коштати: 28.000 динара

Акваријум: 5.900 динара

Рибице: 2.750 динара

Храна: 200 динара по 100 мл хране

Биљке: 350 динара

Распршивачи ваздуха: 80 динара

Пумпа за ваздух: 3.200

Препарати: 1.200 динара

Филтер материјали и филтери: 1.400 динара

Расвета: 1.700 динара

Грејачи: 1.400 динара

Регулатори ЦО2: 10.000 динара

Све заједно око 28.000 динара.
Акваристика је умирујућа и заиста представља велико уживање одржавање акваријума са рибицама. Највеће улагање се захтева на самом почетку, приликом формирања акваријума. Касније одржавање и храна за рибице представљају знатно мање трошкове. Наравно, уколико не намеравате да направите акваријум који ће ући у Гинисову књигу рекорда по величини, броју рибица или уређености.

Глас јавности / ПЕТФЕЈС / од 25.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR