Glas Javnosti

'DOLIJAO' BAHATI ZUBAR: Pacijentima vadio zube bez pristanka, stajao na hoverbordu dok radi, dobio zatvorsku kaznu i nakon nje 10 godina zabrane (VIDEO)

Zanimljivosti
Autor: Glas javnosti

Nesavesno lečenje pacijenata u ordinaciji zubara u gradu Enkoridž na Aljasci snimile su nadzorne kamere pa je ceo incident dobio epilog na sudu.

Zubar Set Lukhart iz grada Enkoridža u američkoj saveznoj državi Aljasci koji je snimljen kako pacijentu zub vadi dok stoji na hoverbordu, odnosno varijanti električnog skutera, u ponedeljak je osuđen na 12 godina zatvora zbog više desetina prekršaja.

 Sudija Višeg suda u Enkoridžu Majkl Volverton rekao je u ponedeljak da je Lukhart nekoliko pacijenata skoro ubio jer im je davao prekomerne doze sedativa.

- Samo mi je jedna stvar padala na pamet dok sam pregledavao spis ovog predmeta - skoro ste ubili nekoliko ljudi", rekao je sudac.

 Lukharta je u ponedeljak porota proglasila krivim za 46 različitih prekršaja. Između ostaloga, zubar je varao na zdravstvenom osiguranju, proneverio je novac i nesavesno je lečio svoje pacijente.

Optužnica protiv Lukharta podignuta je 2017. godine kada je bivši zaposleni njegove ordinacije istražiteljima rekao da je Lukhart povećavao profite ordinacije tako što je preterivao s davanjem intravenoznih sedativa. Lukhart i bivša upraviteljka njegove ordinacije Šona Kranford pacijentima su 2016. godine izdali dva miliona dolara vredne račune za intravenozne sedative. Kasnije se ispostavilo da su neopravdano koristili taj oblik sedativa.

Jedna je žena tokom suđenja Lukhartu rekla da joj je stomatolog izvadio zub dok je stajao na hoverbordu. Video incidenta prikazan je na suđenju, a na njemu se moglo videti kako se Lookhart tokom vađenja na hoverbordu njihao napred-nazad i da je nakon vađenja na tom vozilu napustio salu i zavrteo se oko svoje ose.

Drugi je pacijent rekao da mu je Lukhart bez dopuštenja izvadio četiri zuba.

Sudija Volverton odlučio je da Lukhart, nakon što izađe iz zatvora, 10 godina neće moći baviti medicinom.

(Glas javnosti/Blic)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR