Glas Javnosti

ДА ЛИ СТЕ ЗНАЛИ ДА СУ ЉУДИ ЈОШ У БАКАРНО ДОБА ЈЕЛИ СУШЕНО МЕСО И КАКВОГ ЈЕ УКУСА ТАДА БИЛО? ДОБИЛИ СМО НАУЧНУ ПОТВРДУ ЗА ТО

Zanimljivosti
Autor: Глас јавности/ Дневно.рс/ б92/ од 15.07.2018.

Последњи оброк леденог човека Оција било је месо јелена и масноћа козорога, што је имало ужасан укус, показала је нова, до сада најдетаљнија анализа садржаја његовог желуца.

Два планинара су још давне 1991. године у Алпима пронашли мумифицирано тело мушкарца који је умро пре отприлике 5300 година. Научници су протеклих 27 година детаљно анализирали његову одећу, зубе, тело и тетоваже, а најновија ДНК анализа открила је шта се све налазило у његовом желуцу када је пронађен.

Уз животињско месо, научници су у његовом желуцу пронашли и пшеницу, али и трагове токсина. Све то даје нову слику о последњим данима живота овог ловца из бакарног доба. Месо козорога, открили су још прошле године, било је сушено, а научници су недавно опет “завирили” у Оцијев желудац.

Френк Макинер са Института за мумије у Болзану рекао је да је први поглед кроз микроскоп показао да је “ледени човек” био сваштојед јер су у узорку пронађена биљна влакна помешана с месом. Анализа је показала да је у питању мишићно и масно ткиво козорога.

– Чини се да је Оци био свестан чињенице да је масноћа одличан извор енергије. Високо алпско подручје у којем је живео и где је пронађен представља велики изазов за човека и тражи оптималну исхрану како би се избегао губитак енергије – истакао је овај научник у истраживању које је објављено на порталу Еурац.еду.

Ипак, како је додао за Националну географију, тај укус је био грозан.

Научници су такође, анализом његовог желуца открили и месо јелена, али нису могли да потврде који је тачно део животиње појео. Закључили су и да је месо највероватније било сушено и димљено.

 

Глас јавности/ Дневно.рс/ б92/ од 15.07.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR