Glas Javnosti

PREPORUKA TURISTIMA SRBIJE: Ne otkazujte ugovorena putovanja!

Putovanja
Autor: Glas javnosti

U cilju zaštite prava putnika u slučaju otkazanog putovanja, Udruženje potrošača "Efektiva" izdalo je uputstva za sve putnike iz Srbije. Preporuka putnicima je da sami ne otkazuju putovanja turističkim agencijama, već da sačekaju da to one same učine.

Veoma je važno da li je putnik sam otkazao putovanje ili je to učinila agencija, jer prava potrošača u tim slučajevima nisu ista! Ukoliko putnik sam otkaže planirano putovanje, primenjuju se odredbe člana 99. Zakona o zaštiti potrošača, prema kojima agencija ima pravo da zadrži manji deo uplaćenog novca. Međutim, kada agencija otkaže putovanje, primenjuje se član 106. Zakona o zaštiti potrošača i tada putnik ima pravo na povraćaj uplaćenog novca u punom iznosu.

Uredba o zamenskim putovanjima predviđa mogućnost povraćaja novca za otkazana putovanja zbog epidemije od 2022. godine, ali prema odredbama navedenog Zakona, povraćaj novca mora da se izvrši u kratkom vremenskom roku nakon otkazivanja putovanja.

Kako bi putnici bili sigurni da je agencija izvršila rezervaciju ili uplatu na ime putnika, potrebno je zatražiti dokaz o uplati sredstava hotelu i avio kompaniji. Takođe, i kod samog hotela i avio prevoznika može se proveriti da li je agencija pravilno postupila.

Isto tako, turisti su upozoreni i da postoji mogućnost da agencija bankrotira. U tom slučaju se naplata potraživanja prebacuje na osiguravajuće kuće, koje su osigurale agencije na iznose do 400.000 evra.

(Izvor: Danas)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR