Glas Javnosti
posta

Češka isključila Srbiju sa spiska Covid-19 bezbednih zemalja

Putovanja
Autor: Glas javnosti

Republika Srbija, zajedno sa Crnom Gorom, uvršćena je na spisak crvenih zemalja najvećeg rizika. Češko Ministarstvo zdravlja izbacilo je sa ovog spiska Srbiju i Crnu Goru, kao zemlje sa najvećim rizikom širenja zaraze korona virusa.

Zbog visokog porasta broja zaraženih, koji je sada više od 50 slučajeva na 100 000 stanovnika, Češka je prebacila Srbiju i Crnu Goru iz zelene kategorije u kategoriju crvenih zemalja van Evropske unije, gde postoji visok rizik zaraze. Za ove zemlje važe specifični uslovi ulaska u Češku. Od sledeće sedmice Srbi i Crnogorci mogu da putuju u Češku, ali samo iz precizno navedenih razloga: zaposlenje, porodični razlozi, zdravstveni, hitni i vanredni slučajevi.

Građanima zemalja van EU označenih na COVID19 semaforu češkog Ministarstva zdravlja crvenom bojom nije dozvoljen ulazak u Češku osim u hitnim, vanrednim slučajevima kao što je između ostalog i nega člana porodice ili onima koji imaju boravak u nekoj od zemalja EU, a kroz Češku prolaze u tranzitu u povratku, ne dužem od 24 časa. U Češku iz Srbije i Crne Gore mogu da dođu državljani tih zemalja koji imaju odobren boravak u Češkoj: Bilo da je to trajni boravak ili godišnja viza, kao i oni kojima je viza izdata posle 11. maja. 

Za ulazak u Češku potreban je negativan test na COVID19 ili 14 dana u karantinu. Ovo stupa na snagu od ponedeljka, 13. jula. Isto važi i za građane iz rizičnih zemalja EU, što je trenutno za Češku samo Švedska, čiji građani, za razliku od građana i stranaca nastanjenih u Srbiji i Crnoj Gori, mogu u turistička putovanja u Češku.

(Izvor: N1)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR