Glas Javnosti

ЗА НЕКЕ ОД ОВИХ ПОЈАВА ВЕРОВАТНО НИСТЕ НИКАДА ЧУЛИ, А НИ ЗА ЈЕДНУ ОД ЊИХ НЕ ПОСТОЈИ НАУЧНО ЛОГИЧНО ОБЈАШЊЕЊЕ

Obrazovanje
Autor: Глас јавности/ Фокус.ба/ од 25.02.2018.

Некад се мислило да је грмљавина сигуран знак беса богова, а онда се временом сазнало да је реч о пражњењу електрицитета… Ипак, неке ствари нису објашњеме ни дан данас.

Не мисли се, при том, на чудесна оздрављења или нешто слично томе, већ на неке “необично обичне” ствари пронађене на нашој планети. О некима је откривен само део приче, док о другима не знамо ништа. Време је да вас упознамо с њима, јер ко зна, можда ћете ви имати некакво логично објашњење…

Врата Сунца, Боливија

За Стоунхенџ сте сви чули, делом зато што је у Енглеској, која нам је ипак релативно близу. За ова врата веројатно нисте никад, али ето, нисте ни криви што је Боливија на другом крају света. Она нису никада објашњена, а неки тумаче да су доказ да управо из Боливије потичу први становници Земље. То не знамо, али верујемо упућенима који кажу да садрже астролошку и астрономску вредност.

Л’Ансе ауџ Меадоњс, Канада

Ко каже да је Америку открио Колумбо? Остаци овог места датирају из 1000. године, а ту су живели Викинзи. Сматра се да га је основао славни Леиф Ериксон, а откривено је 1960. Осамнаест година касније УНЕСЦО га је уврстио на попис Светске баштине, а и Канађани се и те како поносе њиме.

Гобекли Тепе, Турска

У Турској се заиста свашта нашло, што је археолозима помогло у објашњењима света прошлости. Тако је Хајнрих Шлиман управо на подручју Турске открио легендарну Троју, а амерички и турски археолози овде су нашли Гобекли Тепе, остатке храма на планини. Претпоставља се да је храм изграђен у доба неолита, а може послужити као доказ за то колико је важну улогу религија играла и у тадашњем времену.

Војничев рукопис (манускрипт)

Књига обавијена велом тајне написана је пре више од 500 година, а име је добила по америчком трговцу књигама Вилфриду Војнику који ју је пронашао почетком 20. века. Написана је непознатим језиком, који је остао непознат до дана данашњег. Пре две године два истраживачка тима објавила су да су решила мистерију, али је проблем настао кад се показало да су оба тима изнела потпуно другачије закључке. Наиме, једни су утврдили да је написана непознатим мексичким дијалектом, а други да је реч о кодираном азијском језику.

Камене кугле, Костарика

Налазе се у долини Диквис, а све су савршено округле. Има разних величина, од врло малих, па до највећих пречника два метра и тешких више од 15 тона. Сматра се да их је израдила древна Диквис цивилизација, а уз њих се везују и бројни митови. Једни тврде да су дошле с Атлантиде, а други, помало очекивано, да су их донели ванземаљци. Највероватније је ипак да их је израдила гореспоменута цивилизација, а научници и дан данас нису нашли одговор на који начин.

Мохенџо Даро

Историјски град на подручју данашњег Пакистана, највећи очувани град из бронзаног доба. Једно је од највећих насеља тог времена, јер се верује да је Мохенџо Даро био дом за више од 40 хиљада становника. Невероватно звучи и чињеница да је град имао направљен и систем канализације, као и решен одвод воде и друге сличне ствари, с обзиром на чињеницу да је настао између 2600. и 1800. година пре нове ере.

Саксајваман

Правилно наслагане стене и камене громаде налазе се у Перуу и толико се добро наслањају једна на другу без икаквог везивног материјала, да између њих нема ни милиметар простора.

 

Глас јавности/ Фокус.ба/ од 25.02.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR