Glas Javnosti

Planira se oko 27 hiljada novih studenata Univerziteta u Beogradu

Obrazovanje
Autor: Glas Javnosti

Univerzitet u Beogradu u narednoj školskoj godini planira da upiše 27.382 studenta na 367 studijskih programa, rečeno je danas na sednici senata koja je održana onlajn.

Prorektor UB prof. Petar Bulat naglasio je da Vlada Srbije još nije donela odluku o broju studenata i da se pomenute brojke odnose na zahteve fakulteta prema akreditovanim studijskim programima.

Na osnovne akademske studije, na 91 studijski program planirano je da bude upisano 13.594 studenta, dok bi na 10 integrisanih studijskih programa bilo upisano 1.420 studenata.

Na 154 studijska programa master akademskih studija planirano je se upiše 9.521 student, dok bi na 78 programa doktorskih studija upisano 1.902 studenta.

Bulat je naveo da je predviđeno da upis na fakultete počne prijavljivanjem kandidata od 24. do 28. juna, a da upis bude završen do 17. jula.

"To su rokovi u skladu sa prošlogodišnjim, ali nisam siguran da ćemo moći da ih poštujemo. Već sada to mogu da kažem", rekao je on.

Kako kaže, Rektoratu pristiže brojna pitanja vezano za upis i da li će biti prijemnog ispita za maturante koji žele da upišu fakultet.

"Mi očekujemo da će prijemni biti. Ukoliko Vlada Srbije izmeni tu odluku ili donese neku drugu odluku, mi ćemo se u skladu sa tim ponašati", naveo je Bulat.

Na Senatu je rečeno da se tokom vanrednog stanja, zbog novog koronavirusa, suspenduju izbori u zvanja profesora.

Onlajn teorijska nastava, kako su rekli, na svim fakultetima odvija se dobro, a da problem predstavlja organizacija praktične nastave koja će se nadoknaditi kada se situacija stabilizuje.

"Neki fakulteti krenuli su i sa kolokvijumima, izuzetna je aktivnost i nastavnika i studenata. Interesantno, prisustvo studenata na onlajn nastavi je veće nego u regularnim uslovima", kaže prof. Bulat.

Dilema je bilo da li se može krenuti u onlajn ocenjivanje studenata. Rektorka Ivanka Popović je navela da su svi akreditovani fakulteti zajedničkim stavom NAT-a i Ministarstva prosvete dobili dozvolu da izvode nastavu na daljinu.

Dekan Ekonomskog fakulteta prof. Branislav Boričić pojasnio je da po Zakonu o visokom obrazovanju i fakulteti koji imaju akreditaciju za izvođenje nastave na daljinu, polaganje ispita moraju da organizuju u sedištu, zgradi fakulteta.

Kolokvijumi i druge predispitne radnje mogu da se organizuju onlajn.

Otvoreno je i pitanje kako da se pomogne samofinansirajućim studentima, a Gordana Chirić sa Fakulteta za fizičku hemiju kaže da oni izlaze u susret studentima kroz plaćanje školarina u više rata, a razmišlja se i o tome da se školarina smanji za 50 odsto studentima čiji su roditelji tokom vanrednog stanja ostali bez posla ili su im smanjene plate.

Izvor: Tanjug

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR