Glas Javnosti

Оцене тек када се ученици врате у клупе

Obrazovanje
Autor: novosti.rs

Наставници путем "вајбера"дају домаће задатке које ученици треба свакодневно да решавају

Онлајн настава за ђаке основних и средњих школа почела је од уторка у 8 сати, на каналу РТС 3 и платформи РТС Планета. Почело је лекцијама из српског и математике за првачиће, уследили су часови из ова два предмета за други разред, па за трећи и тако редом до 18 часова.
Истовремено, учитељи и наставници укључили су се путем вајбер-група и деци послали лекције које су биле на реду у тренутку када је настава прекинута. Они су поручили деци и родитељима да редовно прате наставу преко ТВ, па ако су лекције које се емитују већ учили ове ће им добро доћи да понове градиво. Од понедељка почиње нова шема, а у онлајн наставу биће укључен и канал РТС 2.

- Часове од првог до шестог разреда пребацићемо на РТС 2, а на каналу РТС 3 остаће настава за седми и осми разред и почињаће у осам сати ујутро - каже за "Новости" Душан Кићовић, државни секретар у Министарству просвете. - Када се на РТС 3 заврше часови за седми и осми разред, а за осмаке још један предмет од по пола сата - почеће часови из општеобразовних предмета за средње школе. Часови на РТС Планета свакако остају.

Прочитајте још: Вучић и Брнабић се обраћају нацији: Забрањено свим лицима старијим од 65 година да излазе на улицу од сутра, а од 20 часова полицијски час који важи за све

Кићовић наглашава да су снимања у ОШ "Иван Горан Ковачић" при крају, а да за гимназије онлајн настава почиње у понедељак.

- Од понедељка ће настава и за средњошколце да се пресели на РТС, а лекције ће бити и на РТС Планета - каже нам Александар Пајовић, помоћник министра за средње образовање.

Родитељи гимназијалаца, иначе, добили су обавештење да се оцењивање наставља и у усменој и у писаној форми. Наставници ће пратити рад ученика, а оцене ће добити тек кад се врате у клупе.

- У оцењивању ученика улогу ће имати и електронски уџбеници у којима се налазе и питања и одговори, па ће ђаци моћи да се самовреднују. Имате дигиталне уџбенике, на свакој лекцији имате питање и одговоре. Дете може само да одговори, а родитељ може да види да ли је дете тачно одговорило - казао је министар просвете Младен Шарчевић.

Други модел оцењивања биће уз помоћне материјале, које ће родитељи враћати школама путем ес-дневника.

- Други модели оцењивања су пројекти и вежбе које ћемо слати. Ако су себе боље оценили, онда су сами себе преварили - истакао је Шарчевић.

ПРОБА МАТУРЕ

ПРОБА мале матуре, раније заказана за 27. март, или ће бити одржана онлајн или ће бити отказана. Тестови су спремни, а одлуку ће донети министар просвете до краја недеље - сазнају "Новости".

- Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања спреман је и за онлајн и за уобичајено тестирање - рекао нам је Бранислав Ранђеловић, директор Завода.

НА ФАКУЛТЕТИМА НАСТАВА НА ДАЉИНУ

НАСТАВА на факултетима Универзитета у Београду одвија се онлајн, испити су померени и биће организовани када се за то створе услови - рекао је за "Новости" проф. др Петар Булат, проректор за наставу БУ.

Он наглашава да ће факултети сами да процене да ли имају могућности да организују испите, углавном, учиниће све да студенти не буду оштећени.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR