Glas Javnosti

МИСЛИТЕ ДА СУ НАШИ ПОЛИТИЧАРИ ЛУКАВИ? ЕВО КАКО СУ ТО РАДИЛЕ МАЈЕ: ИМАЛИ СУ ОДЛИЧНУ СТРАТЕГИЈУ ( ВИДЕО)

Obrazovanje
Autor: Глас јавности/ Дневно.рс/ Бета/ од 15.09.2018.

Олтар пронађен на археолошком налазишту Корона у Гватемали показује да је мајанска владарска династија Канул, позната под именом Змијски краљеви, деловала у складу са својим именом, полако гушећи ривалско краљевство Тикал.

Тим археолога је открио изгравирани камени олтар на северу земље, близу границе с Мексиком.

Када је први пут пронађен 2017, олтар је био обавијен кореном дрвета у урушеном храму. Било је потребно годину дана да се масивни комад камена одвоји од корена, ископа и однесе у главни град Гватемалу, где је ове недеље изложен у музеју.

Датирањем је утврђено да олтар потиче из 544. године нове ере и да приказује Чак Ток Ич’ака, владара Тикала, како призива два локална божанства из процепа у ублику двоглаве змије.

Исти човек се 20 година касније појављује као вазал династије из Канула и владар оближњег великог града Перу-Вака. Међутим, богови на приказу су локални богови повезани с тим местом.

Вођа археолошког тима Марсело Кануто каже да олтар говори да је победа Канула била резултат деценија успешне политике и културне апропријације, а не само битака.

Краљ Чак Ток Ич’ак и његов син “покушавају да покажу да се моле или призивају божанства која су ту била пре њих да би добили ту врсту легитимитета”, навео је Кануто.

– Готово да изгледа као да оснивају франшизе, користећи локалне богове, тврдећи да им имају приступ. То је покушај да се читав процес легитимише позивањем на локалне интересе – рекао је он.

Принцеза из династије Канул, са седиштем најпре у Џибанчеу а касније Калакмулу у Мексику, удала се за члана владајуће породице града Корона око две деценије раније.

Мало је вероватно да би Корона могла да освоји много моћнији град Перу-Вака абез подршке некога још моћнијег.

– То би било као да Куба у рату победи САД. То би могли да учине само уз подршку Совјетског Савеза – рекао је Кануто.

Огромни град-држава Тикал, чији високи храмови и даље стоје у џунгли, вековима се борио за доминацију над мајанским светом против династије Канул. Само пар деценија после гравирања олтара, Канул је по свој прилици поразио Тикал стварањем савеза са низом градова који су окружили и на крају “угушили” Тикал.

Симбол династије Канул су биле камене маске са искеженим змијама.

– Значај открића је у томе што нам говори о махинацијама Змијских краљева док су ширили своју империју ка Тикалу. Не тако давно смо веровали да је победа над Тикалом била резултат неке врсте изненадног муњевитог рата. Фасцинантно је сазнати више о начинима ширења мајнских царстава, баш као у “Игри престола” – рекао је археолог Франсиско Естрада-Бели.

Археолог Томас Бариентос је рекао да су “током неколико векова Класичног периода краљеви Канула доминирали мајанском равницом”, док цивилизација Маја није пропала из још увек непознатих разлога.

– Овај олтар садржи податке о њиховој раној стратегији ширења – навео је тај археолог, руководећи на пројекту у Корони.

 

Глас јавности/ Дневно.рс/ Бета/ од 15.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR