Glas Javnosti

GRAĐANSKO VASPITANJE: Novi modeli nastave

Obrazovanje
Autor: Glas javnosti

Školska 2020/2021. godina razlikovaće se od prethodnih jer nas čeka još mnogo izazova u nastavi u doba korona virusa. Zbog toga Ministarstvo sprema nove modele nastave koji su još uvek u začetku.

Reforme koje su započete u obrazovnom sistemu nastavljaju se i u ovoj školskoj godini i sada će obuhvatiti treći i sedmi razred osnovnih škola. Deca u osnovnim školama će i dalje, kao obavezan izborni predmet imati građansko vaspitanje.

Radna sveska za treći razred iz Građanskog vaspitanja usklađena je sa novim nastavnim planom i programom i predstavlja nastavak radnih svezaka za prvi i drugi razred. Sadržaji se nadovezuju na ono ostvareno u drugom razredu, pa se nadograđuju programom preporučeni sadržaji: različitost, posledice neprihvatanja razlika, rodna ravnopravnost, osetljive društvene grupe, stereotipi i predrasude, diskriminacija, solidarnost i dr. Predviđene su raznolike aktivnosti i akcije kroz čije izvođenje će učenici moći da prepoznaju efekte zajedničkog rada, ali i potrebe drugih koji žive u njihovoj sredini i da osete zadovoljstvo u pružanju pomoći. Postoji mogućnost tematskog planiranja kroz povezivanje s nastavom srpskog jezika i prirode i društva.

Pravila koja su važila u tradicionalnoj nastavi ne važe što se tiče ovog predmeta, jer nastavnici moraju da budu u stanju da osmisle svoje časove veoma zahtevno. Radne sveske za ovaj predmet su tu da pomognu nastavnicima da koncipiraju svoje časove. U narednoj školskoj godini biće izmenjen nastavni program za treći razred, uključujući i građansko vaspitanje. Treći razred od sledeće školske godine će biti bitno drugačiji u odnosu na dosadašnji. Dosadašnji treći razred je bio fokusiran na moralni razvoj dece tog uzrasta, a novi program prepoznaje neke druge teme koje su bitne i aktuelne, npr. lokalna zajednica, solidarnost, građanski aktivizam… Građansko vaspitanje bi s toga trebalo da „osigura“ da nam deca rastu u društveno-odgovorne ljude, kojih nema dovoljno u svetu u kakvom živimo.

(Izvor: Zelena učionica)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR