U nedavnoj studiji koju su sproveli naučnici Opšte bolnice Masačusets (MGH), koja je objavljena u magazinu Gut, ljudi čija je ishrana bila zasnovana na biljnim namirnicama imali su manji rizik od teškog oblika kovida. Glavni autor studije dr Džordi Merino i njegove kolege analizirali su podatke 592.571 učesnika. Učesnici su živeli u Velikoj Britaniji i SAD -u, a regrutovani su od 24. marta 2020. godine, a pratili su ih do 2. decembra 2020.
Kvalitet ishrane je procenjivan na osnovu toga koliko često su jeli zdrave namirnice, poput voća i povrća. Tokom trajanja istraživanja, 31.831 učesnik dobio je kovid 19. Oni koji su jeli najviše voća i povrća imali su devet odsto manji rizik od zaraze i 41 odsto manji rizik od razvoja teškog oblika kovida 19.
- Iako ne možemo dovoljno naglasiti važnost vakcinisanja i nošenja maske u prepunim zatvorenim prostorijama, naša studija sugeriše da pojedinci takođe mogu potencijalno smanjiti rizik od dobijanja kovida 19 ili loših ishoda bolesti tako što će obratiti pažnju na svoju ishranu-, kaže dr Endru Čan, gastroenterolog i jedan od autora studije.
Glas javnosti/agroinfo.rs
1 min