Glas Javnosti

ZAŠTO JE SREMSKI KULEN NAJBOLJI? Prirodan kulen u prirodnom crevu

Hrana
Autor: Glas javnosti

Milenko Jovanović, vlasnik gazdinstva, za emisiju "Bolja zemlja" kaže da je svinjarstvo vrlo učestalo u okolini Sremske Mitrovice, a da je on posao nasledio od oca. Vođeni tradicijom, Milenko i njegov brat su nastavili da se bave svinjarstvom i preradom mesa, s tim da su posao i unapredili.

Oni imaju oko 600 tovljenika, na godišnjem nivou 1.500 komada. Hranu za životinje proizvode sami, dok je njihovo hranjenje automatizovano. Milenko kaže da je briga oko žive životinje velika, ali da su svinje vrlo jednostavnije, pie Ekapija.


Milenko i njegov brat obrađuju 100 hektara zemlje, gde i gaje hranu za životinje, tako da svinje ne hrane kupovnom hranom. 50% parcele je pod kukuruzom, deo pod pšenicom, a ove godine se može pronaći i deo suncokreta.
Otkrili su i proces pravljenja kulena, šunke i drugih proizvoda:
- Mi smo se odlučili za koncept proizvodnje koja podrazumeva da svu sirovinu koju smo proizveli u našem gazdinstvu, preradimo u finalni proizvod.
Najčešće se pravi čuveni sremski kulen.
- Ovaj kulen je specifičan jer se isključivo pravi od svinjskog mesa i puni se u slepo svinjsko crevo, a ceo proces proizvodnje je potpuno prirodan - kaže Milenko.
Takođe, upozorio je da je sremski kulen kaloričan proizvod, ali da sadrži mnogo proteina – što ga i čini tako posebnim.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP