Ovo je vreme kada cela kuća zamiriše na domaće bakine recepte i kada se celim domom širi toplina iz kuhinje. A tek kad se na vaš trud, zimi, doda završni ukus porciji palčinki na stolu, znaćete da se sve isplatilo.
"Glas" prenosi tri domaća jednostavna recepta za džemove, kako što su ih kuvale naše bake u vreme kada su se jela spremala na šporetu na drva.
Ovaj recept za džem od šljiva i on naravno ne podrazumeva konzervans i 100 posto je prirodan.
Potrebno je: 6 kg šljiva, 2 kg šećera, 1 grančica matičnjaka ili 1 grančica žalfije.
Priprema: Uberite i dobro operite šljive. Pažljivo im odstranite koštice i peteljke a zatim ih stavite u veliku, pliću šerpu.
Šećer sipajte preko šljiva i sve stavite na ringlu na što laganiju vatru. Pustite neka se džem dobro ukuva, a vi nemojte biti lenji nego redovno mešajte da vam ne prigori. Dok se džem lagano krčka dodajte mu ili grančicu matičnjaka ili žalfije kako bi poprimio neobičnu notu začinskog bilja. Na kraju kuvanja izvadite ovu grančicu iz džema. Kada ostane trag od varjače na dnu šerpe - to je znak da je džem gotov.
Ukusan džem koji možete da mažete na hleb, palačinke...
Za pripremu ovog džema potrebno vam je samo 2 sastojka.
Sastojci: 6 kg čišćenih kajsija i 2 kg šećera, možda će biti potrebno oko pola litra vode.
Priprema: Operite kajsije, odstranite koštice i nezdrave delove (koristite zrele i mekane kajsije za džem da bi bio ukusniji). U šerpu sipajte šećer, vodu i promešajte, pa ostavite da provri. Od trenutka kada provri, kuvajte još 6-7 minuta, dok se šećer ne ušpinuje. Zatim dodajte kajsije ravnomerno, pa kuvajte bez ikakvog mešanja oko 20 minuta.
Posle tog vremena počnite da mešate i kuvajte oko sat vremena. Na početku je potrebno da mešate prilično često, a kada voće postane kašasto, sve vreme. Džem je gotov kada dobije takvu gustinu da se vidi dno šerpe prilikom mešanja.
Probajte jedinstveni recept za džem koji ćete obožavati.
Sastojci: 2 kg očišćenih krušaka, 400-700 g šećera po kilogramu krušaka zavisno od vršte samig krušaka, štapić vanile ili 2-3 kesice vanilin šećera, limun, 2, 5 dl vode.
Priprema: Kruške operite, oljuštite, očistite od semenki, isećite na kriškice, pa ih odmah stavljajte u vodu u koju ste iscedili limun da vam ne potamne.
Kuvajte 2-3 minuta na jakoj vatri, a zatim ocedite. Skuvajte sirup od šećera i 2.5 dl vode, dodajte kruške, možete i malo soka u kome su se kuvale, nastruganu koru od limuna. Sve kuvajte oko 45 minuta uz povremeno mešanje.
(Glas javnosti)