Glas Javnosti

VRBIČKI BELI LUK: U odbrani Srpske tradicije i geografskog porekla

Hrana
Autor: Agroinfo

Proizvođači prolećnog belog luka iz severnobanatskog sela Vrbica, u opštini Čoka, izborili su se da vrbički beli luk dobije zaštićeno geografsko poreklo. Svi koji su ga probali znaju da se vr­bič­ki luk ne mo­že po­re­di­ti sa uvo­znim iz Ki­ne ili bilo kojim drugim jer ima mno­go bolji ukus, sa­dr­ži vi­še eterič­nih ulja i mi­ne­ral­nih ma­te­ri­ja.

I da oznaku koju je dosad stekao nosi s punim pravom. Radi se o auten­tič­noj sor­ti ko­ja je u u ovaj kraj do­neta pre vi­še sto­ti­na go­di­na iz oko­line Makoa i Segedina.

Vrbičko poljoprivredno gazdinstvo Arpada Mihoka i njegovih sinova, od pre četiri godine krenulo je korak dalje, ka specifičnijoj proizvodnji koja nosi dodatu vrednost – spravljanje prerađevina od belog luka, u čemu vide profit i budućnost.

Sirovine proizvode na površini od dva hektara, a teglice sa namazima i drugim prerađevinama imaju kupce na domaćem tržištu, ali se šire i na Balkanu.

Ostatak teksta pročitajte na našem Agroinfo portalu!

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR